Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και οι δομές στην ΕΡΤ

INTERNET ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ
Τρία χρόνια μετά την επαναλειτουργία της και πέντε μετά το λουκέτο, η ΕΡΤ απέκτησε, εν μέσω πιέσεων, ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, με απόφαση του ΔΣ που ελήφθη με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Το κύριο χαρακτηριστικό της προσπάθειας που κατέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος είναι η κατοχύρωση του μεγέθους της εταιρείας και όλων των λειτουργικών δομών και κατά συνέπεια η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. 
Οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο οργανόγραμμα εστιάζονται κυρίως στο εσωτερικό μέτωπό της, αλλά και από στελέχη της ΕΣΗΕΑ, εξαιτίας της καθιέρωσης του… newsroom στη λειτουργία του ενημερωτικού τομέα.
Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το οργανόγραμμα είναι οι εξής: Η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας αλλάζει, καθώς η διαχείριση των συνεργείων κάλυψης των γεγονότων περνάει στη Διεύθυνση Ενημέρωσης, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος Νέων Μέσων Μάρκος Βογιατζόγλου, μέσα από την προς σύσταση Γενική Διεύθυνση Νέων Μέσων, αναλαμβάνει την ευθύνη μηχανοργάνωσης της ΕΡΤ και τη σύνδεσή της με τις διαδικτυακές υπηρεσίες της.
Το βάρος πέφτει στο ραδιόφωνο, καθώς επανιδρύεται η Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας. Η υπηρεσία αποτελεί τη φωνή της Ελλάδας, εντός και εκτός συνόρων, από το 1938 μέχρι σήμερα. Παράλληλα διαμορφώνεται σαφής φυσιογνωμία των καναλιών της ΕΡΤ, η οποία διασφαλίζει την εσωτερική παραγωγή ενημερωτικού και ψυχαγωγικού – πολιτιστικού περιεχομένου, όπως ορίζει και ο θεσμικός ρόλος της ΕΡΤ. Ειδικά ενισχύεται η εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με τη δημιουργία αυτόνομης διεύθυνσης.
Παράλληλα εντάσσονται θεσμικά και λειτουργικά ως κεντρικοί πάροχοι περιεχομένων όλες οι δομές της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια (ΕΡΤ3 και 19 περιφερειακοί σταθμοί). Ακόμη, επανέρχεται η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη διεθνή παρουσία της ΕΡΤ μετά την επαναλειτουργία της, ενώ σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας δημιουργούνται ανεξάρτητες διευθύνσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον έλεγχο διαδικασιών και ανάπτυξης των κοινοτικών κονδυλίων.
 
 Το εγχείρημα του newsroom στην ΕΡΤ
 
Η δημιουργία του newsroom, όπως προβλέπεται στο οργανόγραμμα, είναι το ουσιαστικό βήμα για την ενημερωτική λειτουργία της ΕΡΤ. Αν και αποτελεί πρακτική όλων των μεγάλων διεθνών δικτύων, στην Αγία Παρασκευή αντιμετωπίζεται ιδιαιτέρως αρνητικά ως τώρα.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει ενεργοποιηθεί το «email Newsroom», που συγκεντρώνει και ανατροφοδοτεί με ειδήσεις τα δελτία, τις ενημερωτικές εκπομπές, το ραδιόφωνο και τον διαδικτυακό ιστότοπο ert.gr. Πραγματοποιούνται επιπλέον συσκέψεις στις 9.30 και στις 12.00 με συμμετοχή στελεχών όλων των ειδησεογραφικών τμημάτων. Πλέον παράγονται περισσότερα πρωτογενή θέματα, με τα οποία τροφοδοτούνται δελτία και ενημερωτικές εκπομπές, και αξιοποιείται το δημοσιογραφικό προσωπικό και όλα τα τεχνικά μέσα και οι δυνατότητες που διαθέτει η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *