Και… επίγεια τηλεόραση από τη United Group

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν έπεισε την Κομισιόν η κυβέρνηση

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο του United Group στην ελεύθερη, επίγεια τηλεόραση! Πρώτος στόχος φαίνεται να είναι ο Alpha, το 50% του οποίου έχει η Primus Media Sarl από το περασμένο καλοκαίρι. Μετά την προσφυγή του United Group, την οποία αποκάλυψε η στήλη στις 4 Ιουλίου 2021, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2022 να αλλάξει τη νομοθεσία που απαγορεύει στους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης να επενδύουν στην ελληνική τηλεόραση.

Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει ποιους θα… στενοχωρήσει. Εκείνους που είχαν ζητήσει τη σοβιετικού τύπου απαγόρευση ή τη United Group, που έχει ήδη περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, γυρίζοντας και βίντεο για την επένδυση της εταιρείας στις τηλεπικοινωνίες.

Το επίμαχο σημείο είναι το άρθρο 43 του ν. 4779/2021 (παρ. 2), που τροποποιούσε το άρθρο 2 του ν. 2644/1998. Η κυβέρνηση της ΝΔ απαγορεύει ρητά στους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova, Cosmote TV) να επενδύουν στην ελεύθερη τηλεόραση, ενώ μπορεί να ισχύει το αντίθετο (περίπτωση ΑΝΤ1+). Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απαγόρευσης που επέβαλε η κυβέρνηση, αρκεί κανείς να θυμηθεί πως το πάντρεμα της συνδρομητικής τηλεόρασης με την ελεύθερη TV στην Ελλάδα έγινε από την πρώτη της στιγμή, το 1993, όταν η πρώην Τηλέτυπος (Mega) επένδυσε στη Multichoice, τη σημερινή Nova Broadcasting.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 31 Μαΐου 2022. Η ελληνική πλευρά ισχυρίστηκε πως «οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας ωφέλησαν αποδεδειγμένα τους συνδρομητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, έναντι των σταθμών ελεύθερης λήψης», και ενώ το ίδιο διάστημα είχε ξεκινήσει η διαφήμιση μέσω της «λίστας Πέτσα», η απαλλαγή από τα τέλη της άδειας έως και 3.450.000 ευρώ και λοιπά προγράμματα στήριξης.

Στην τηλεσυνάντηση αυτή αναφέρθηκε πως η διάταξη του άρθρου 43 του ν. 4771/2021 έγινε για την «προστασία του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στα ΜΜΕ», ενώ η χώρα για τους ίδιους λόγους είναι ήδη εκτεθειμένη στην ΕΕ. Ειπώθηκε επίσης πως η συνδρομητική TV κυριαρχεί στην Ελλάδα από το 2000, κάνοντας λόγο για «δεσπόζουσα θέση», και πως η είσοδός της στην επίγεια τηλεόραση θα παραβίαζε το άρθρο 102 της ΣΛΕΕ «περί απαγόρευσης εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης».

Επίσης, η ελληνική πλευρά ισχυρίστηκε πως αν δεν νομοθετούσε υπέρ της απαγόρευσης θα ήταν «πιθανό το κλείσιμο επιχειρήσεων σταθμών ελεύθερης λήψης λόγω του ανταγωνισμού, που θα οδηγούσε στην ανεργία τουλάχιστον 400 εργαζόμενους επαγγελματίες ανά σταθμό».

Η Κομισιόν δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της (φιλελεύθερης) ελληνικής κυβέρνησης και ξεκίνησε τη διαδικασία αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, με την οποία την καλεί να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Η United Group πέτυχε έτσι την πρώτη της νίκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *