Παράταση στο αντισυνταγματικό καθεστώς εκπομπών χωρίς άδειες και χωρίς έσοδα για το δημόσιο

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Και νέα παράταση,  κόντρα στο Σύνταγμα και στις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ από την κυβέρνηση. Στο επίμαχο σχέδιο νόμου, ως νέα, καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των σταθμών εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα και των περιφερειακών αναφέρεται η 30ή Ιουνίου 2023, ενώ η προηγούμενη παράταση έφτανε έως τις 31/12/2022. Η διάταξη αυτή επιτρέπει στο Μακεδονία TV να εκπέμπει σε εθνική εμβέλεια, χωρίς άδεια, αλλά με διάταξη νόμου και χωρίς να πληρώνει τέλη στο Ελληνικό Δημόσιο. Η εκπομπή χωρίς άδεια των περιφερειακών σταθμών παρατείνει το καθεστώς ομηρίας τους αλλά και στερεί έσοδα από τον προϋπολογισμό.

Η ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στη διαβούλευση απέφυγαν να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το καθεστώς, όπως έχει κριθεί από το 2010 από το ΣτΕ . Στα σχόλια επί του σχεδίου οι παρατάξεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Επί της προκείμενης διάταξης φρονούμε ότι η διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού περιεχομένου και περιφερειακής εμβέλειας (ενημερωτικού γενικού και μη ενημερωτικού περιεχομένου) θα πρέπει να επισπευσθεί και όχι να καθυστερήσει έτι περαιτέρω”

Θυμίζουμε πως η καταληκτική ημερομηνία για την προκήρυξη των ραδιοφωνικών σταθμών λήγει στις 30 Ιουνίου 2023, ενώ με απόφαση του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η προθεσμία που έληγε στις 30 Ιουνίου 2022 και αφορούσε την υποχρεωτική μετάδοση του προγράμματος όλων των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας όλων των κατηγοριών σε υψηλή ευκρίνεια (high definition).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *