Φοροδιαφυγή επί της οθόνης!

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Μπροστά στα μάτια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και ενώπιον των τηλεθεατών όλης της χώρας, καθημερινά διεξάγεται, στις οθόνες όλης της χώρας το άθλημα της φοροδιαφυγής, με ποικίλες διαστάσεις. Μέσω χορηγών, έμμεσων αναφορών, εκπομπών δήθεν telemarketing, η οποία φτάνει έως και την απάτη με τη μέθοδο των “δωροεπιταγών”. Ο προβλεπόμενος ειδικός φόρος τηλεόρασης και το ΦΠΑ, δεν αποδίδονται, καθώς η λειτουργία αυτή των τηλεοπτικών σταθμών έχει γίνει αποδεκτή ως νόμιμη.
 
Το φάκελο των υποθέσεων της έμμεσης διαφήμισης στην τηλεόραση επιχειρεί να ανοίξει το ΕΣΡ συλλέγοντας στοιχεία για την πρακτική των τηλεοπτικών σταθμών να αποκρύπτουν τη διαφήμιση κατά τη διάρκεια ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών. Αν και η Αρχή δεν διαθέτει προσωπικό και εστιάζει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εντούτοις έχει ξεκινήσει έρευνα για το ζήτημα της έμμεσης διαφήμισης η οποία προκαλεί ζημία στα έσοδα του δημοσίου. Ψηλά στην ατζέντα είναι η επιλογή των τηλεοπτικών εταιρειών κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εκπομπών είναι η έμμεση προώθηση…κουβερτών, σομπών και “μαγευτικών διήμερων αποδράσεων”. Δεύτερο ζήτημα είναι η τοποθέτηση του προϊόντος, όταν δηλαδή υπάρχει προβολή του προϊόντος που δηλώνεται το τέλος της εκπομπής. Η διάρκεια όμως προβολής του, παραμένει ένα ζήτημα ανοικτό προς ερμηνείες, Μια τρίτη παρέμβαση είναι το telemarketing. Υπάρχουν σταθμοί που το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος τους είναι αφιερωμένο επί της ουσίας στις τηλεπωλήσεις. Και αντίθετα, υπάρχουν εκπομπές δήθεν τηλεπωλήσεων, που είναι στην πραγματικότητα, πολιτικές, διαφημίζονται επί μια ώρα διαφημίζουν τα προϊόντα τους.
 
Το νέο “φρούτο” είναι οι περίφημες “δωροεπιταγές”, στις οποίες δεν υπάρχει το όνομα του σουπερ μάρκετ που υποτίθεται πως κάνει την προσφορά. Οι τηλεθεατές στέλνουν μήνυμα ή καλούν ένα συγκεκριμένο 5ψήφιο αριθμό, πληρώνοντας σχεδόν 3 ευρώ και στη συνέχεια, μάταια περιμένουν να πάρουν τις δωροεπιταγές. Επίσης στον έλεγχο ενδέχεται να μπουν και οι αντίστοιχες πρόσφορες “μετρητών” από τις εκπομπές, αν τελικά δίνονται τα χρήματα σε θεατές που είναι υπαρκτά πρόσωπα, με έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών. Υπάρχουν τμήματα της έρευνας που το ΕΣΡ δεν μπορεί να τα κάνει μόνο του και χρειάζεται τη συνδρομή της ΑΑΔΕ και άλλων υπηρεσιών του κράτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *