Το ραδιόφωνο επιστρέφει!

Uncategorized

Εξαγορές, όμιλοι και podcasts

Η ραδιοφωνική αγορά δείχνει να έχει σημαντικές προοπτικές, που ακόμη δεν έχουν φανεί πλήρως στη διαφημιστική αγορά αλλά είναι σημαντικές. Η παραδοσιακή ακρόαση στο αυτοκίνητο και στο σπίτι με το φορητό ραδιόφωνο ενισχύεται από την παρακολούθηση των σταθμών μέσω διαδικτύου και με τη διασύνδεσή τους με πλατφόρμες που προσφέρουν podcasts και εκπομπές on demand. Η αδράνεια του ΕΣΡ και της κυβέρνησης όσον αφορά τη χορήγηση των αδειών στρέφει τους επιχειρηματίες στην απόκτηση σταθμών που ήδη εκπέμπουν.

Ο ΣΚΑΪ 100,3 παραμένει πρώτος μεταξύ όλων των σταθμών σε ακρόαση, αν και το κοινό ενδιαφέρεται περισσότερο για τα μουσικά προγράμματα. Εκεί ο ανταγωνισμός υπάρχει μεταξύ των σταθμών που παίζουν ροκ μουσική, ξένες επιτυχίες, ελληνική μουσική και μουσικές του κόσμου. Στην αθλητική ενημέρωση τα ηνία έχει ο ΣΠΟΡ FM 94,6.

Η τελευταία επενδυτική κίνηση έγινε από τον Όμιλο ΣΚΑΪ, ο οποίος, έχοντας μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία πετυχημένων ραδιοφωνικών σταθμών (Μελωδία, RED), απέκτησε τον Party FM 104.

Μεγάλη ανάπτυξη και κερδοφορία σημειώνει η Frontstage, η οποία έχει τον Μελωδία, τον RED 93,6, τον ΗΙΤ FM, τον Εν Λευκώ και το kidsradio.com, που εκπέμπει από τους 88,6. Ισχυρή θέση στο ραδιόφωνο κατέχουν οι Αττικές Εκδόσεις, με τον Rock FM, τον Athens DJ και τον Λάμψη, ενώ δίπλα τους υπάρχει ο «φιλοξενούμενος» Best 92,6 των συνεταιριστών εργαζομένων.

Οι παίκτες της τηλεόρασης έχουν παρουσία και στο ραδιόφωνο

Η Star Investments έχει τον Δρόμο FM και τον Δίεση, ενώ πρόσφατα απέκτησε και τον Alpha 989. Η ΑΝΤΕΝΝΑ BV του Ομίλου ΑΝΤ1 έχει επενδύσει στο ραδιόφωνο με τον Easy FM και τον Ρυθμό.

Στον χώρο έχει μπει και η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ με την απόκτηση του Θέμα FM, τον οποίο μετέτρεψε σε MyRadio 104,6. Επίσης, το συγκρότημα Real διαθέτει τον Real FM και τον Ελληνικό, η Διαπασών τον MENTA 88 και τον Pepper, ενώ ο Παναγιώτης Κωστάκης έχει τον Kiss FM και τον Rebel (πρώην Atlantis).

Τέλος, ο Χρήστος Πολίτης έκανε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, αποφασίζοντας να σταματήσει τον Μουσικό 98,6 από τα FM και να τον μετατρέψει σε Pride Radio από τις 10 Σεπτεμβρίου. Διαθέτει επίσης τον Sfera και τον Music 892.

Όμιλος ΕΡΑ

Ο μεγαλύτερος ραδιοφωνικός όμιλος σε αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών είναι η ΕΡΤ. Η Ελληνική Ραδιοφωνία είναι η μόνη που έχει σταθμούς εθνικής εμβέλειας: Το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα, τον Kosmos, τον Zeppelin και την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Επιπλέον εκπέμπουν ο 102 FM και ο 95,8 στη Θεσσαλονίκη, οι περιφερειακοί σταθμοί στην υπόλοιπη χώρα και η «Φωνή της Ελλάδας» στο εξωτερικό.

Νέες ραδιοφωνικές πλατφόρμες

Ο νέος ανταγωνισμός στο ραδιόφωνο επεκτείνεται στις πλατφόρμες. O ΑΝΤ1 έκανε το πρώτο βήμα με την υπηρεσία Soundis, στην οποία υπάρχουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του ομίλου, ραδιοφωνικά ιντερνετικά προγράμματα και podcasts. H ΕΡΤ, παρακολουθώντας την τάση, δημιούργησε την πλατφόρμα ertecho.gr, στην οποία υπάρχει το σύνολο των ραδιοφωνικών της προγραμμάτων και δύο ιντερνετικοί σταθμοί, ένας για το λαϊκό τραγούδι από το Δεύτερο Πρόγραμμα και ένας για την τζαζ από τον Kosmos. Ο Όμιλος Πολίτη δημιούργησε την πλατφόρμα Streamee, φιλοξενώντας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του ομίλου αλλά και πετυχημένα podcasts άλλων σταθμών και ιστοσελίδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *