Ίδιος φόρος γiα όλους ή κανένας φόρος!

EON Nova United Media

Σε αναμμένα κάρβουνα” Cosmote TV και Nova

Να βρει τρόπο να φορολογήσει και τις υπηρεσίες streaming αναζητάει η κυβέρνηση, μετά την πίεση που δέχθηκε από τον ΟΤΕ και τη United Media. Οι πλατφόρμες τους φορολογούνται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις πολυεθνικές υπηρεσίες streaming, που αποδίδουν ΦΠΑ στην Ολλανδία. Στο τέλος του Ιουνίου λήγει η ετήσια αναστολή του ειδικού φόρου τηλεόρασης και αν η κυβέρνηση δεν τον παγώσει εκ νέου οι συνδρομές της Cosmote TV και της Nova θα ακριβύνουν και πάλι, σε αντίθεση με εκείνες των πολυεθνικών ανταγωνιστών τους, που θα είναι φθηνότερες επειδή είναι αφορολόγητες. Η United Media έχει διαμηνύσει πως είτε θα φορολογούνται όλοι είτε κανείς, υπονοώντας ότι θα κάνει και δεύτερη προσφυγή επί του θέματος.

Και όμως η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να θέσει το ζήτημα και να κερδίσει τη ρύθμιση της φορολόγησης εντός ΕΕ, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν το έπραξε στη συζήτηση για την Οδηγία περί Ψηφιακών Υπηρεσιών. Η Ελλάδα θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες της ΕΕ για μεγαλύτερη φορολόγηση των υπηρεσιών ή να πάρει πολύ σοβαρές δεσμεύσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα από τις πλατφόρμες.

Το Netflix δημιούργησε hubs στη Σουηδία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πολωνία κ.λπ. Μέσω των γραφείων αυτών παραγωγής δόθηκε η δυνατότητα φορολόγησής της σε αυτές τις χώρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ισπανίας προβλέπεται 1,6 δισ. ευρώ για τον οπτικοακουστικό τομέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *