Στον δρόμο του Ζαραλίκου και η Σεμίνα Διγενή

INTERNET

Μείζον ζήτημα λογοκρισίας τίθεται πλέον ανοιχτά στη χώρα μας από τις διεθνείς πλατφόρμες, που κατεβάζουν λογαριασμούς και κανάλια με πρόσχημα την παραβίαση των όρων λειτουργίας. Τη στιγμή που η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασε το Twitter για το κλείσιμο του λογαριασμού του Χριστόφορου Ζαραλίκου, δίνοντας εντολή στη διεθνή πλατφόρμα να ανεβάσει και πάλι τον λογαριασμό του, το YouTube κατέβασε το κανάλι της Σεμίνας Διγενή με την κατηγορία προβολής επιβλαβούς περιεχομένου! Για την αναστολή λειτουργίας του καναλιού της δημοσιογράφου αντέδρασε έντονα το ΚΚΕ, ενώ η ΕΣΗΕΑ ζήτησε την άμεση επαναφορά του.

Η επίκληση παραβίασης των όρων της κοινότητας από τις διεθνείς πλατφόρμες έγινε φανερό πως χρησιμοποιείται από αθέατους μηχανισμούς, που βάζουν στόχο συγκεκριμένους, μη αρεστούς λογαριασμούς στα διαδικτυακά Μέσα.

Γι’ αυτό και έχει εξαιρετική σημασία για όλες τις πλατφόρμες η νίκη του Χριστόφορου Ζαραλίκου έναντι του Twitter, με δικηγόρο τον Κωστή Φιλιππόπουλο, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε πως η ίδια η πλατφόρμα παραβίασε τους δικούς της κανόνες στην απόπειρά της να αιτιολογήσει την αναστολή λογαριασμού! Οι δικαστές έκριναν πως το Twitter, όπως και οι άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης «διαπράττουν συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος των πελατών τους, όταν οι πλατφόρμες αναρτούν πάνω στους λογαριασμούς των πελατών τους, σε δημόσια θέαση από όλους, την ένδειξη ότι τους έχουν επιβάλει κυρώσεις». Με βάση το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, ο δημιουργός μπορεί να απαιτήσει αποζημίωση και, το πιο σημαντικό, να υπάρχει προειδοποίηση για τυχόν μελλοντικές καταγγελίες σε βάρος του. Η επισήμανση αυτή εκτιμάται ως πολύ σημαντική, καθώς στην πλειονότητα των περιστατικών λογοκρισίας στις πλατφόρμες αξιοποιείται η μέθοδος των πολλαπλών αναφορών από άλλους χρήστες, χωρίς αυτές να δίνουν το δικαίωμα στον λογοκρινόμενο να τις αντικρούσει.

Το Twitter θυμίζουμε πως είχε κατεβάσει τον λογαριασμό του ηθοποιού μετά τα περιπαικτικά σχόλιά του για την πολυδάπανη πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Δήμου Αθηναίων με τον Σάκη Ρουβά αλλά και το φιάσκο της Αττικής Οδού στον χιονιά του περασμένου Ιανουαρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *