Σφήνα του Open στην ενημέρωση

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κερδισμένο σε ποσοστά και απήχηση εμφανίζεται το Open κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η επιλογή του σταθμού, ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη, να καλύψει τον πόλεμο με πρόγραμμα συνεχούς ροής, αφήνοντας όλους τους δημοσιογράφους και απεσταλμένους να περιγράψουν τα γεγονότα όπως τα βλέπουν, εκτόξευσαν τον σταθμό σε ποσοστά άνω του 10% στο γενικό σύνολο. Πίσω από την επιτυχία αυτή βρίσκεται ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος και η λογική της ομάδας, που τον συνοδεύει, στη λειτουργία του ενημερωτικού τομέα.

Η αύξηση των ποσοστών προκάλεσε την έκπληξη των ανταγωνιστών του αλλά και των παρατηρητών, που παρακολουθούν την Ελλάδα, κυρίως για την απήχηση που μπορεί να έχουν οι ρωσικές απόψεις στη χώρα μας σε μέρος του κοινού. Υπήρξε πρόθεση για προσφυγή στο ΕΣΡ με το επιχείρημα της αλλαγής των όρων χορήγησης της άδειας, από τη στιγμή που ο σταθμός μετέδιδε επί μέρες έκτακτο ενημερωτικό πρόγραμμα. Η αλλαγή αυτή μπορεί να αιτιολογηθεί από τη σπουδαιότητα του γεγονότος του πολέμου.

Όσον αφορά την υποχρέωση μετάδοσης πλήρους προγράμματος υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΕΣΡ. Με την απόφαση 4/2020 η Αρχή έκρινε πως με βάση τον ν. 4487/2017 είναι υποχρεωτική για τους αδειοδοτημένους παρόχους τηλεοπτικού προγράμματος η μετάδοση, σωρευτικά, εκπομπών λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου με το εξής σκεπτικό: «Οι τηλεοπτικοί φορείς διαθέτουν, κατ’ αρχήν, ελευθερία επιλογής και διαμορφώσεως του μεταδιδόμενου από αυτούς προγράμματος, δεσμεύονται, όμως, από τις επιταγές του Συντάγματος για μετάδοση προγράμματος που στοχεύει στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την επιμόρφωση του κοινού (και ειδικά οι σταθμοί γενικής στόχευσης)».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *