Δύο χρόνια απραξίας του ΕΣΡ για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες!

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Πέρασαν δύο χρόνια από τη συνεδρίαση του ΕΣΡ στις 7 Ιανουαρίου 2020 –για τις άδειες που θα έπρεπε να χορηγηθούν–  χωρίς η Αρχή να έχει κάνει τίποτα απολύτως.  Τη συνεδρίαση αυτή για το κρίσιμο ζήτημα των αδειοδοτήσεων είχε αποκαλύψει η στήλη στις 2/2/2020 και έκτοτε δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται οι αποφάσεις του ΣτΕ για την οριστική αδειοδότηση των σταθμών και της ΕΕ για την πλήρη αξιοποίηση του φάσματος. Το γεγονός ότι δεν χορηγήθηκαν άδειες από το ΕΣΡ στην πράξη σημαίνει την παράταση του αντισυνταγματικού καθεστώτος, διά της κατάληψης των συχνοτήτων, όπως την περιγράφει το ΣτΕ, την απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος εκείνων που πληρώνουν για να εκπέμπουν.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 7 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκε ρητά πως «το επικείμενο έργο του Συμβουλίου, που σχετίζεται με αδειοδοτικές διαδικασίες, πρέπει να αφορά σταθμούς ελεύθερης λήψης: θεματικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και περιφερειακούς», ωστόσο άφησε στην άκρη «επί του παρόντος τους «ραδιοφωνικούς σταθμούς τους συνδρομητικούς και ζητήματα που εφάπτονται ή σχετίζονται με το διαδίκτυο».

Η παρέμβαση του ΕΣΡ χωρίζονταν σε δύο φάσεις, καταλήγοντας «ομοφώνως στην άποψη πως τόσο για τις άδειες περιφερειακών σταθμών όσο και για τις άδειες των θεματικών τηλεοπτικών πρέπει να προηγηθεί ένα είδος πλειοδοτικού διαγωνισμού και όχι σύστημα βαθμολογίας ή μοριοδότησης κριτηρίων». Το ΕΣΡ επανήλθε με νέα συνεδρίαση στις 20/2/2020 για την αδειοδότηση των σταθμών, προκρίνοντας επί της ουσίας την προκήρυξη των περιφερειακών αδειών.

 Οι νέες παρατάσεις

Μετά από δύο χρόνια απραξίας επί του κρίσιμου, κατά το ΣτΕ, ζητήματος των αδειοδοτήσεων, η κυβέρνηση ήρθε να δώσει εκ νέου παρατάσεις στο υφιστάμενο καθεστώς εκπομπής με το άρθρο 119 του ν. 4878/2021, σύμφωνα με το οποίο η μετάδοση σε τυπική ευκρίνεια παρατείνεται μέχρι και τις  30/6/2022, εκτός αν αποδεδειγμένα δεν είναι τεχνικά εφικτή η εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια.

Η καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι η  31η Δεκεμβρίου 2022,  ενώ για το ραδιόφωνο, με τον «νόμο Λιβάνιου», καταληκτική ημερομηνία αδειοδότησης είναι η  30ή Ιουνίου 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *