Αλέξης Τσίπρας, ετών 16: Δεν υπάρχει φορέας να εκπροσωπήσει τον ριζοσπαστισμό

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από τις καταλήψεις του 1990-1991 επί κυβέρνησης ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.Ήταν μια εποχή μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε μαθητές που διαμαρτύρονταν για το point system στα σχολεία που προωθούσε ο τότε υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, μετέπειτα υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Κώστα Σημίτη. Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται από τραμπούκους στην Πάτρα και ξεσπάσει νέο κύμα καταλήψεων και κινητοποιήσεων στις οποίες τρία άτομα θα χάσουν τη ζωή τους από τη φωτιά στο κατάστημα Κ. Μαρούση στην Ομόνοια.

Σε ηλικία 16 έτων, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με έναν ακόμη συνομήλικο του, τον Στέφανο Μυτιληναίο, μετέπειτα δημοσιογράφο είχαν δώσει συνέντευξη στο περιοδικό “ΑΝΤΙ” στις 6 Σεπτεμβρίου 1991, στον Σταύρο Μονεμβασιώτη. Η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε στο ίδιο έντυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2008. Φυσικά, την εποχή εκείνη δεν υπάρχει καμία ερώτηση για το πολιτικό του μέλλον για τον άνθρωπο που κυβέρνηση τη χώρα από το 2015 ως το 2019.

Όμως διακρίνονται στον λόγο του, τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν στη συνέχεια την πολιτική ταυτότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωνε: “Οι καταλήψεις είναι φαινόμενο που ανέδειξε πολλά στοιχεία. Τα μηνύματα είχαν να κάνουν με μια κατάσταση, αφορούσαν μια νέα γενιά που μπλέχθηκε με την πολιτική με πολύ διαφορετικό τρόπο. Που ένωσε το ατομικόμε το συλλογικό. Αυτά τα ερωτήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά που βγήκαν τότε στην επιφάνεια μπορούν να εκπροσωπηθούν και να στηριχτούν φέτος. Κανένας πολιτικός φορέας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το <<ριζοσπαστισμό>>, καμία πολιτική οργάνωση δεν μπορεί να εμπλουτίσει αυτές τις δυνάμεις”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *