Ο “νόμος Κρέτσου” βραβεύτηκε στα 49α International Emmy Awards με το «Tehran»

Streaming ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο “νόμος Κρέτσου” έλαβε την ανώτατη διάκριση από την βιομηχανία της τηλεόρασης Με το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς τιμήθηκε η σειρά «Tehran» στα 49α International Emmy Awards που πραγματοποιήθηκαν προχθές στη Νέα Υόρκη

Η σειρά που γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Αθήνα για την Apple TV με  συμπαραγωγό την Cosmote TV.  Την εκτέλεση παραγωγής είχε η Blonde Productions  με τη συμμετοχή των εταιρειών Donna & Shula Productions, Paper Plane Productions, Cineflix Rights ενώ έλαβε επιδότηση με βάση το νόμο 4487/2017 από τον ΕΚΟΜΕ. Ο Λευτέρης Κρέτσος ήταν εκείνος που συνέταξε το νόμο και έπεισε τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής να επιλέξουν την Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας, για να μετατραπεί σε Τεχεράνη για τις ανάγκες της σειράς. Η προσπάθεια αυτή έγινε, και ενώ ο ίδιος δεχόταν επιθέσεις πως πάει κρουαζιέρα τους μεγάλους παραγωγούς της παγκόσμιας τηλεοπτικής βιομηχανίας και ενώ η ΕΣΗΕΑ, στο ΔΣ της οποίας συμμέτεχει η παράταξή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγορούσε πως δίνει λεφτά στους καναλάρχες.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η επιλογή των παραγωγών για την Αθήνα, έγινε πριν αλλάξει η νομοθεσία από τη ΝΔ που επιδοτεί κατά 50% με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, τα τιμολόγια που έρχονται από το εξωτερικό. Δηλαδή, με άλλα λόγια, οι σοβαροί του χώρου είχαν ήδη προεπιλέξει την Ελλάδα χωρίς το αχρείαστο μπόνους.

Η ελληνική TV πριν τον νόμο Κρέτσου έπαιζε τούρκικες και κυπριακές σειρές, όχι όμως ελληνικές, εξαιτίας του κόστους. Τώρα υπάρχει υπερπροσφορά. Πέρα όμως από την επιστροφή της ελληνικής γλώσσας στην TV υπάρχει η δημιουργία των θέσεων εργασίας, και η αναγνώριση της Ελλάδας για την παραγωγή ποιοτικών σειρών και ταινία.

Αν ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε πετύχει ένα τέτοιο στόχο, να δημιουργήσει μια αγορά που ήταν κάτω από το μηδέν και να βραβευτεί μια ξένη σειρά γυρισμένη στην Ελλάδα, θα βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα με διθυράμους. Τώρα η επιτυχία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *