Οι ευρωπαίοι εκδότες κλείνουν συμφωνίες με Facebook – Google!

INTERNET ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μετά την Αυστραλία, οι πολυεθνικές πλατφόρμες του Facebook και της Google συζητούν με τους ευρωπαϊκές εταιρείες media και τις ενώσεις εκδοτών για την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην ένωση γάλλων εκδοτών APIG (Alliance de la Presse d’Information Generale), η οποία εκπροσωπεί ορισμένες από τις μεγάλες εφημερίδες, όπως η «Le Monde», η «Le Figaro» και η «Liberation».

Τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία στηρίζεται στη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2019, που έγινε νόμος του κράτους της Γαλλίας ήδη από το 2020, δεν έγιναν γνωστά. Ωστόσο οι εκδότες είχαν καταλήξει προηγουμένως σε συμφωνία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις για την ποσοστιαία αμοιβή των δημοσιογράφων επί των δικαιωμάτων που θα εξασφαλιστούν από τις διεθνείς πλατφόρμες.

Οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Google είναι σκληρές, καθώς αρχικά η πλατφόρμα, όπως και στην Αυστραλία, αρνήθηκε οποιαδήποτε αμοιβή σε εκδότες. Ξεχωριστές συζητήσεις διεξάγουν με τις πλατφόρμες τα πρακτορεία ειδήσεων και οι ενώσεις τηλεοπτικών σταθμών. Στα πρότυπα της Γαλλίας διεξάγονται συζητήσεις και με τους γερμανούς εκδότες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *