Μειώθηκε το ετήσιο τέλος της τηλεοπτικής άδειας;

Uncategorized

Παραμένει άγνωστο τι έχει γίνει με τη μείωση –λόγω της πανδημίας– της ετήσιας δόσης των 3.500.000 ευρώ που είχαν υποχρέωση προς το Δημόσιο οι αδειούχοι σταθμοί. Το άρθρο 42 του ν. 4779/ 2021 δίνει τη δυνατότητα «για να δοθούν επενδυτικά κίνητρα στον κλάδο», το ετήσιο ενοίκιο της άδειας να μειωθεί έως και 3.450.000 ευρώ, «κατά το ύψος των επενδύσεων σε πρόγραμμα, τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές που διενεργεί ο υπερθεματιστής εντός του ημερολογιακού έτους 2020».

Ο νόμος προβλέπει ότι «ο υπερθεματιστής καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ που αφορά το 2020 μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021 και προσκομίζει στο ΕΣΡ και στο υπουργείο Οικονομικών το αργότερο μέχρι τη 15η Απριλίου 2021 βεβαίωση ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή, που βεβαιώνει προσηκόντως τη διενέργεια των ως άνω επενδύσεων». Οι τηλεοπτικές εταιρείες δείχνουν να έχουν προβεί στην πράξη αυτή, σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού ΜΜΕ και κατόπιν γνώμης του ΕΣΡ «μπορεί να καθορίζονται οι λεπτομέρειες της ως άνω απομείωσης, ιδίως η διαδικασία ελέγχου της υλοποίησης αυτών και τα αρμόδια όργανα». Το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τον έλεγχο επί των οικονομικών στοιχείων, είτε απευθείας είτε μέσω ορκωτών ελεγκτών. Εξαιτίας του εμπάργκο του Συμβουλίου προς τον Τύπο, δεν είναι γνωστό αν έχει γίνει αυτή η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *