Απαγορεύουν στους αδειούχους της συνδρομητικής TV να επενδύουν στην ελεύθερη τηλεόραση!

OTE Streaming ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Σοβιετικού τύπου» το άρθρο 43 του ν. 4779/2021

Ραγδαίες και καυτές εξελίξεις αναμένονται στο πεδίο της ελεύθερης και της συνδρομητικής τηλεόρασης. Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την είσοδο και νέων παικτών στην ελεύθερη τηλεόραση, η οποία σχεδιάζει να κερδίσει ένα μερίδιο στην επίγεια συνδρομητική τηλεόραση, εν μέσω… απαγορεύσεων «σοβιετικού τύπου» και προνόμια υπέρ των ήδη ισχυρών παικτών της τηλεόρασης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό πεδίο, όπου δύο από τις διατάξεις του «νόμου Πέτσα – Λιβάνιου» θα κριθούν στο ΣτΕ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μια νέα ψηφιακή συχνότητα απελευθερώνεται το 2023, μετά την οριστική κατάργηση της εκπομπής σε τυπική ευκρίνεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή της Digea να συγκεντρωθούν σε έναν πολυπλέκτη όλα τα κανάλια που εκπέμπουν σε τυπική ευκρίνεια, κατά τη δεύτερη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Την επίγεια ψηφιακή συχνότητα που θα παραμείνει κενή θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν όσοι σήμερα εκπέμπουν στην ελεύθερη τηλεόραση, όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει.

Αποκλεισμός από την επίγεια ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση

Το άρθρο 43 του ν. 4779/2021 για τα ΜΜΕ αλλάζει καθοριστικά τη διαδικασία δικαιώματος εκπομπής και κόστους, δίνοντας προνόμια στους κατόχους των αδειών εθνικής εμβέλειας και αποκλείοντας τους αδειούχους φορείς δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης, γεγονός που εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ειδικά, όπως προβλέπεται, η άδεια επίγειας συνδρομητικής τηλεόρασης χορηγείται αποκλειστικά στους κατόχους άδειας ελεύθερης λήψης, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, κατά προτεραιότητα, διάρκειας 5 – 15 ετών, και υπό την προϋπόθεση πως δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα ή ζητήματα επάρκειας χωρητικότητας δικτύου. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει υποχρέωση υπογραφής σύμβασης με το Δημόσιο!

Απαγόρευση επενδύσεων σε ελεύθερα κανάλια για τη συνδρομητική

Το δεύτερο σημείο που προβλέπει ο ίδιος νόμος απαγορεύει στον κάτοχο άδειας συνδρομητικής τηλεόρασης να μπει και στην ελεύθερη τηλεόραση, μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική διάταξη, η οποία προσκρούει στην ίδια την ιστορία των ΜΜΕ. Είναι γνωστό πως η Τηλέτυπος (Mega) εξέπεμπε πρόγραμμα ελεύθερα και κατείχε και το 42% της Multichoice Hellas, η οποία πριν από 30 χρόνια ήταν ο μοναδικός φορέας συνδρομητικής τηλεόρασης. Η επίμαχη διάταξη στο ν. 4779/2021 προβλέπει πως τόσο η αδειούχος εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω δορυφόρου ή οι μέτοχοί της και τα συνδεδεμένα με αυτούς ή παρένθετα πρόσωπα δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν ή να ελέγχουν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *