Θεσμικό χάος στο ραδιόφωνο

INTERNET ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Το χάος με τις ραδιοφωνικές άδειες συνεχίζεται. Με τον «νόμο Πέτσα-Λιβάνιου» (4779/2021) ουσιαστικά δόθηκε παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης των αδειών ως τις 30 Ιουνίου 2023, μέτρο που έχει εκφυλιστεί στο παρελθόν και έχει προκαλέσει απόφαση του ΣτΕ περί της αντισυνταγματικότητάς του.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας τεχνικών αδυναμιών, δεν εφαρμόζεται ο ν. 4512/2018 (άρθρα 220-238) περί της προκήρυξης και χορήγησης των ψηφιακών ραδιοφωνικών αδειών. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν επιστρέψει τις άδειές τους στο Δημόσιο, όπως συνέβη με εκείνη του Sport24 Radio-103,3, και συχνότητες που έχουν ήδη καταληφθεί από πειρατές, όπως έγινε με την 99,5 Mhz που χρησιμοποιούσε ο Βήμα FM.

H άτυπη θέση του ΕΣΡ είναι πως δεν πρέπει να προκηρυχθεί κάθε άδεια μόνης της, αλλά όλες μαζί, κάτι όμως που δεν συμβαίνει. Η ΕΙΙΡΑ έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της και ο αρμόδιος υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος έχει αρχίσει τον διάλογο. Ο αποκλεισμός όμως ενδιαφερομένων να αποκτήσουν σταθμούς, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες, προσκρούει στο Σύνταγμα και η ευθύνη του ΕΣΡ στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεγάλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *