Υπηρεσία αναγνώρισης των ψευδών ειδήσεων με ελληνική συμμετοχή

Uncategorized

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Athens Technology Center (ATC) και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Eρευνητικού Κέντρου «Αθηνά» συνεργάζονται για την ανάπτυξη εργαλείων καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα, οι 2 φορείς, συμπράττουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη σκόπιμη παρουσίαση παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών και αξιοποιούν τα πλέον σύγχρονα εργαλεία συλλογής περιεχομένου (content aggregation) , τεχνολογικά υποβοηθούμενης γλωσσικής εκμάθησης (technology-enhanced language learning) κι επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (natural language processing) ως μια πρόταση για τον μετριασμό του φαινομένου. Οι φορείς του έργου Η Athens Technology Center (ATC) αποτελεί εταιρεία –ηγέτη στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων για την αγορά των media παγκοσμίως, με εκτενή εμπειρία στο πεδίο καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Η ATC διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών ενώ διαθέτει και ανάλογες εμπορικές λύσεις, όπως το Truly Media, ένα συνεργατικό περιβάλλον για την επιβεβαίωση του περιεχομένου που διαμοιράζεται στα social media (UGC).

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αθηνά’ είναι ένας ηγετικό ινστιτούτο και κέντρο αριστείας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της Γλωσσικής Τεχνολογίας. Στόχος του είναι οι τομείς της γλωσσικής τεχνολογίας, των ψηφιακών διεπαφών, της επεξεργασίας γνώσης και περιεχομένου και της πολιτιστικής τεχνολογίας. Το ΙΕΛ αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για πλήθος αναγκών στις περιοχές της βιομηχανίας περιεχομένου, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αντικείμενο του έργου

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «UNBIASED: Factprovisioning and bias estimation tools for public inoculation against disinformation campaigns», η ATC και το ΙΕΛ/ΕΚ ‘Αθηνά’ θα αναπτύξουν εξειδικευμένα online εργαλεία με στόχο την αυτοματοποιημένη εκτίμηση της προκατάληψης και της πόλωσης των ειδήσεων, ή – γενικότερα – πηγών πληροφοριών. Το έργο στοχεύει επίσης στην αύξηση της αυτοματοποίησης του ελέγχου των γεγονότων σε θέματα που συζητούνται.

Τα προτεινόμενα εργαλεία σχεδιάζονται με γνώμονα τη δυνητική χρήση τους κυρίως από το ευρύ κοινό. Μέρος των στόχων του έργου είναι: α) οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση σε πιο ευέλικτες και αντικειμενικές πληροφορίες και να αναγνωρίζουν την πιθανή προκατάληψη των πηγών που επιλέγουν για την καθημερινή τους ενημέρωση, και β) η ενίσχυση δημοσιογράφων και πρακτορείων ειδήσεων με εργαλεία συλλογής, ταξινόμησης και ανάλυσης ειδησεογραφικού περιεχομένου αλλά και με νέες λύσεις για τη βελτίωση της ποικιλομορφίας και της ποιότητας της κάλυψης ειδήσεων, μέσα από την ανάδειξη θεμάτων που δεν έχουν λάβει αρκετή προσοχή, παρέχοντάς τους εξωτερικά σύνολα δεδομένων, ώστε να εμπλουτίσουν ένα άρθρο ειδήσεων κ.λπ.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *