Στην εποχή του φαξ το ΕΣΡ ενώ θα ελέγχει το Netflix και το YouTube!

INTERNET ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η οδηγία 1808/2018 της ΕΕ που πρόκειται να ψηφιστεί στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που συνέταξε ο Στέλιος Πέτσας και διόρθωσε σε ορισμένα σημεία ο νέος υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, προβλέπει σειρά σημαντικών διατάξεων που συνδέουν νομικά την χώρα, με την σύγχρονη πραγματικότητα των υπηρεσιών streaming και τη διάθεση των βίντεο.

Ο έλεγχος επεκτείνεται στους παρόχους των οπτικοακουστικών Μέσων (πχ Netflix) όταν αυτά υποκινούν σε βία ή μίσος εναντίον εθνοτικών ομάδων, ή ανθρώπων λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας εθνοτικής καταγωγής και άλλα. Παράλληλα, ανατίθεται επίσης η διασφάλισης της πολυφωνίας στην προβολή των υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων γενικού ενδιαφέροντος, τις εμπορικές οπτικοακουστικές ανακοινώσεις, τις χορηγίες, την τοποθέτηση προϊόντος.

Και ακόμη η Οδηγία δίνει τη δυνατότητα στο ΕΣΡ να παρεμβαίνει και στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητες του, και στο Internet με επέκταση ως και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η απορία είναι εύλογη. Το ΕΣΡ που κατά δήλωση του Προέδρου δεν μπορεί να ελέγξει ποιοτικά την πολιτική πολυφωνία που συνιστά μια από τις βασικές αρμοδιότητες του, πως θα αναλάβει αυτό το ρόλο. Όταν η αντίληψη των μελών του βρίσκεται, αναλογικά, στο fax πως θα μπορέσει να ασχοληθεί με τα βίντεο στο YouTube;

Το προς συζήτηση νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις υπόλοιπες διατάξεις κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Νομιμοποιεί τη σύνθεση του ΕΣΡ με 6ετή θητεία, αν και με κλήρωση τα μισά μέλη του θα έπρεπε να είχαν οριστεί να έχουν 3ετή και δίνει και μπόνους σε μέλη και εργαζόμενους, παρά τα πτωχά αποτελέσματα της Αρχής μετά το θάνατο του αείμνηστου Αντιπροέδρου του Ροδόλφου Μορώνη.

Η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να δώσουν μια λύση, συμφωνόντας στην ανασυγκρότησης της Αρχής, με επιστημονικό προσωπικό στη θέση των μελών που θα αντικατροπρίζει τη σημερινή πραγματικότητα και όχι την εποχή του φαξ στο ΕΣΡ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *