INTERNET ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Πληρώνει 76 εκατ. δολάρια σε Γάλλους εκδότες η Google

Η θυγατρική της Alphabet, Google συμφώνησε να καταβάλει 76 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε διάστημα τριών ετών σε μια ένωση 121 γαλλικών ημερήσιων εφημερίδων και εντύπων, τερματίζοντας μια μακρόχρονη διαμάχη περί πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με έγγραφα με περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Google και την APIG (Alliance de la presse d’ information generale), την κύρια επαγγελματική οργάνωση του γαλλικού Τύπου, η οποία αντιπροσωπεύει κυρίως τις εφημερίδες και περιοδικά πανεθνικής ή τοπικής κυκλοφορίας στην Γαλλία, είχε ανακοινωθεί προηγουμένως αλλά οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν είχαν αποκαλυφθεί.

Η συμφωνία εξόργισε πολλά άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία την έκριναν άδικη και αδιαφανή. Εκδότες σε άλλες χώρες θα μελετήσουν προσεκτικά τη γαλλική συμφωνία, την πιο προβεβλημένη στον κόσμο στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της Google να αποζημιώνει μέσα ενημέρωσης για αποσπάσματα ειδήσεων που χρησιμοποιούνται σε αποτελέσματα αναζήτησης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που δεν ανήκουν στην APIG, δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας και προωθούν διάφορες ενέργειες εναντίον του γίγαντα του διαδικτύου.

Η συμφωνία βασίζεται στην εφαρμογή από την Γαλλία του κανονισμού περί πνευματικής ιδιοκτησίας που θεσπίστηκε με πρόσφατο νόμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δημιουργεί «συγγενικά δικαιώματα», απαιτώντας από μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες να ξεκινήσουν συνομιλίες με μέσα ενημέρωσης που ζητούν να αποζημιωθούν για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Στην Αυστραλία, βουλευτές έχουν συντάξει μια νομοθεσία με βάση την οποία θα απαιτείται από την Google και το Facebook να αποζημιώνουν εκδότες και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για διαδικτυακό περιεχόμενο. Η Google έχει απειλήσει να κλείσει την μηχανή αναζήτησής της στην Αυστραλία αν η χώρα υιοθετήσει αυτήν την νομοθεσία, την οποία η εταιρεία χαρακτήρισε «ανεφάρμοστη».

Η συμφωνία Google – APIG, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Reuters, περιλαμβάνει μια συμφωνία-πλαίσιο στην οποία η Google θα πληρώνει 22 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τρία χρόνια στην ένωση των 121 εθνικών και περιφερειακών γαλλικών εφημερίδων και περιοδικών μετά την υπογραφή επιμέρους συμφωνιών αδειοδότησης με την κάθε μία. Επίσης περιλαμβάνει μια συμφωνία διακανονισμού, σύμφωνα με την οποία η Google συμφωνεί να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια στην APIG σε αντάλλαγμα με τη δέσμευση των εκδοτών να μην ασκήσουν μηνύσεις αξιώνοντας πνευματικά δικαιώματα για τρία χρόνια.

Οι εκδότες θα δεσμευτούν σε ένα επερχόμενο νέο προϊόν που ονομάζεται Google News Showcase που θα επιτρέπει σε εκδότες να επιμελούνται περιεχόμενο και να παρέχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ειδήσεις επί πληρωμή.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους της συμφωνίας.

Η πίεση προς την Google αυξάνεται παγκοσμίως ώστε ο κολοσσός του διαδικτύου να πληρώνει για ειδησεογραφικό περιεχόμενο, καθώς οι διαφημίσεις και τα έσοδα του κλάδου των μέσων ενημέρωσης μειώθηκε με την άνοδο των ψηφιακών πλατφορμών. Στην Ισπανία και τη Γερμανία, εκδότες δοκίμασαν αλλά απέτυχαν να χρεώνουν την Google για την εμφάνιση αποσπασμάτων ειδήσεων. Γερμανοί εκδότες έχασαν μια νομική μάχη το 2019 για αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το 2013.

Ο κανονισμός της ΕΕ περί «συγγενικών δικαιωμάτων» αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας νέας βιώσιμης ροής εσόδων για τον Τύπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *