Νομοσχέδιο για τα ΜΜ:Κανόνες και για τις on line υπηρεσίες βίντεο

INTERNET ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Νέες αρμοδιότητες αποκτά το ΕΣΡ

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η Τηλεοπτική Οδηγία 1808/18, η οποίοα φέρνει ανατροπή στον έλεγχο του τηλεοπτικού περιεχομένου, καθώς εντάσσει στην εποπτεία τηλεοπτικών προγραμμάτων από τις ανεξάρτητες αρχές και το «περιεχόμενο (βίντεο)» των πλατφορμών συνεχούς ροής. Μια Οδηγία που η χώρα μας όφειλε να ενσωματώσει στο ελληνικό εθνικό δίκαιο από το 2019, κάτι που δεν έγινε ως και σήμερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η νομική δυνατότητα παρέμβασης σε συγκεκριμένους τομείς του Διαδικτύου. Η νέα τηλεοπτική Οδηγία εισάγει ως «υπηρεσία οπτικοακουστικών μέσων», την παροχή προγραμμάτων ενός «παρόχου υπηρεσιών» και μέσω των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Πρακτικά δηλαδή το on line περιεχόμενο σε όλες τις ιντερνετικές πλατφόρμες ανεξαρτήτου έδρας επιχείρησης, υπόκειται σε έλεγχο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά στις τρεις σημαντικές αρχές ελέγχου. Την προστασία των ανηλίκων, την παρέμβαση για βίντεο που εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, καθώς και την εποπτεία για προγράμματα ή βίντεο τα οποία συνιστούν εγκληματική δράση, αδικήματα παιδικής πορνογραφίας ή αδικήματα ρατσισμού́ και ξενοφοβίας.

Με την ίδια Οδηγία αυξάνεται το όριο των διαφημίσεων στις κλασικές οπτικοακουστικές υπηρεσίες, δηλαδή στους τηλεοπτικούς σταθμούς όπου καταργείται η υποχρέωση 15 μόνο λεπτών ανά ώρα, στη ζώνη prime time, από τις 6.00 ως τις 12.00 το βράδυ. Επιπλέον δίνεται σαφής κατεύθυνση της υποχρεωτικής παραγωγής ευρωπαϊκών έργων στο 30% του συνόλου και για τις πλατφόρμες συνεχούς ροής, όπως το Netflix, Disney, κ.λ.π.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται με τις διατάξεις της νέας Οδηγίας να τηρούν επικαιροποιημένα Μητρώα επιχειρήσεων –παρόχων προγραμμάτων και βίντεο, ανεξάρτητα αν αυτές είναι εγκατεστημένες στις χώρες μέλη. Την εποπτεία ασκούν οι ανεξάρτητες αρχές, στην περίπτωση της Ελλάδας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο αποκτά επιπλέον αρμοδιότητα και για το περιεχόμενο στις ιντερνετικές πλατφόρμες όλων των παρόχων υπηρεσιών.

Η «έδρα» της επιχείρησης που προσφέρει «προγράμματα-υπηρεσίες» μέσω δικτύων, είναι σημαντική για το βαθμό παρέμβασης των εθνικών ρυθμιστικών αρχών και για αυτό στην Οδηγία αναλύεται διεξοδικά σε ποιες περιπτώσεις ισχύει ο έλεγχος και η εποπτεία, με κατηγοριοποίηση σε ποια χώρα υπάρχει «προσωπικό που παίρνει αποφάσεις» για το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τα κράτη-μέλη οφείλουν να καθορίσουν το πως οι «πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας θα ενημερώνουν τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές ή τους φορείς για τυχόν αλλαγές» στην προσφορά των υπηρεσιών τους.

Στην Τηλεοπτική Οδηγία δίνεται κατεύθυνση στα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν την υποχρέωση επένδυσης από πλατφόρμες σε ευρωπαϊκά́ έργα αλλά και στην επιβολή οικονομικών υποχρεώσεων σε όσους είναι εγκατεστημένοι στην επικράτεια τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *