Το φτωτό τηλεοπτικό όραμα της ΝΕΡΙΤ- Το σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε

INTERNET ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΜΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

του Βασίλη Κουφόπουλου

Τα Σαββατοκύριακα θα μεταφέρουμε στο Διαδίκτυο, ρεπορτάζ και ντοκουμέντα για τα ΜΜΕ από παλαιότερες εποχές. Σήμερα υπενθυμίζουμε το σχέδιο της …ΝΕΡΙΤ, του τηλεοπτικού δικτύου θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ μετά το λουκέτο του 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Προέβλεπε μόλις 2 επίγειους τηλεοπτικούς σταθμούς- από τους οποίους βγήκε στον αέρα μόλις ο ένας και ένα ακόμη δορυφορικό κανάλι. Η σύγκριση με την ΕΡΤ που στη συνέχεια επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τον αριθμό των επίγειων σταθμών σε 4 (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2.ΕΡΤ3, ΕΡΤ Sports) και η σημερινή ανάπτυξη του ERTFLIX από το φορέα, δεν αφήνει περιθώρια για την αξία του σχεδίου της ΝΕΡΙΤ και τους χαμηλούς στόχους που είχαν τεθεί.

Θυμόμαστε λοιπόν:

Τηλεοπτική ταυτότητα ΝΕΡΙΤ

Επίγειοι τηλεοπτικοί σταθμοί

Το πρώτο κανάλι θα έχει κατεξοχήν ενημερωτικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει κυρίως δελτία ειδήσεων, καθημερινά και εβδομαδιαία ενημερωτικά προγράμματα, προγράμματα που αφορούν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, αθλητικές μεταδόσεις και προγράμματα, προγράμματα έρευνας και ανάλυσης θεμάτων ελληνικού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, σύντομα ξενόγλωσσα δελτία, ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγές.

Τα δελτία ειδήσεων και τα ενημερωτικά προγράμματα προσφέρουν αξιόπιστη, πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες πληθυσμιακών ομάδων (τοπικές κοινωνίες, αγρότες, μετανάστες, ΑμεΑ κλπ.). Ο συνολικός χρόνος για την προβολή των δραστηριοτήτων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανταποκρίνεται αυστηρά στους κανόνες της ισότιμης προβολής και του πλουραλισμού. Οι ίδιες αρχές ισχύουν και για την ισότιμη εκπροσώπηση των κομμάτων και των πολιτικών – επαγγελματικών – κοινωνικών φορέων στα πάνελ των ενημερωτικών προγραμμάτων.

Το δεύτερο κανάλι θα έχει κυρίως πολιτιστικό, αθλητικό και περιφερειακό χαρακτήρα, το πρόγραμμά του θα αναπτύσσεται σε ζώνες, δίνοντας βαρύτητα στο Περιφερειακό πρόγραμμα. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ούτως ώστε το δεύτερο κανάλι να ξεκινήσει να εκπέμπει δικό του πρόγραμμα εντός του 2015. Θα παρέχεται πρόγραμμα για την ποιοτική ψυχαγωγία όλων των ηλικιακών ομάδων, αναδεικνύοντας την πολιτιστική δημιουργία.

Ως προς το Παιδικό Πρόγραμμα, η ΝΕΡΙΤ θα επιδιώξει τη συνεργασία με σοβαρούς οργανισμούς του εξωτερικού για μίσθωση ξένου παιδικού και νεανικού προγράμματος, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει στην εσωτερική παραγωγή. Η ΝΕΡΙΤ θα επιδιώξει τη συνεργασία με διεθνή και εθνικά φεστιβάλ παιδικού και νεανικού κινηματογράφου και θα σχεδιάσει την παραγωγή εκπομπών για Νεανική Μουσική και καινοτόμο περιεχόμενο (με διαγωνισμούς, clip και χρήση νέων μέσων).

Σχετικά με το Αθλητικό Πρόγραμμα, η ΝΕΡΙΤ στοχεύει στη μετάδοση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, τις οποίες εξασφαλίζει είτε αυτόνομα είτε μέσω της EBU, καθώς και σε αθλητικά προγράμματα για όλα τα αθλήματα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Παράλληλα με τους ανωτέρω δύο σταθμούς, η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει σε υψηλή ευκρίνεια επιλεγμένο πρόγραμμα από αυτό που μεταδίδουν τα δύο επίγεια κανάλια.

Δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός

Το δορυφορικό κανάλι, που απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού και τους αλλοδαπούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα ελληνικά θέματα, θα καταβληθεί προσπάθεια να λειτουργήσει εντός του 2015.

Το πρόγραμμα του δορυφορικού καναλιού θα περιλαμβάνει αναμετάδοση των δελτίων ειδήσεων του επίγειου ενημερωτικού καναλιού, μικρά δελτία ειδήσεων στην ελληνική, αλλά και την αγγλική γλώσσα (λαμβανομένων υπόψη των αναγκών πληροφόρησης τόσο των ομογενών δεύτερης ή τρίτης γενιάς, όσο και των αλλοδαπών), επιλεγμένα ενημερωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα των δύο επίγειων τηλεοπτικών σταθμών, ταινίες του παλαιού και του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, αθλητικά προγράμματα και μεταδόσεις, εβδομαδιαίες θεματικές ειδικές παραγωγές που θα καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, της εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, του τουρισμού και προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Στις ειδικές παραγωγές του καναλιού θα χρησιμοποιούνται όλες οι δυνατότητες και διευκολύνσεις που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αναπτύσσεται διαδραστικός (σε πραγματικό χρόνο) διάλογος και να φιλοξενούνται «ανταποκρίσεις» Ελλήνων του εξωτερικού και θεσμικών εκπροσώπων του απόδημου Ελληνισμού (όπως Ομοσπονδίες, Σύλλογοι), οι οποίοι θα εκφράζουν απόψεις και θα παρέχουν πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από τη δραστηριότητα των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο και των μελών τους. Για την παραγωγή των θεματικών προγραμμάτων, το δορυφορικό κανάλι θα αναπτύξει συνεργασίες αλλά και συνέργειες με τους αρμόδιους εθνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις. Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε σημαντικό ποσοστό των προγραμμάτων να μεταδίδεται με υπότιτλους.

Τέλος, το δορυφορικό κανάλι θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί ολοκληρωμένες εκστρατείες επικοινωνίας (παραγωγή τηλεοπτικών μηνυμάτων, filler, προγραμμάτων, διαδικτυακών εφαρμογών) ιδίως στους τομείς της ανάδειξης της Ελλάδας ως χώρας τουριστικού και επενδυτικού προορισμού, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Δημόσιους και Ιδιωτικούς).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *