Η σύμβαση παραχώρησης της συνδρομητικής TV στην ΟΤΕ ΑΕ

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

του Βασίλη Κουφόπουλου

Ιστορίες από το Αρχείο

Στην ιστοσελίδα αυτή, μεταξύ άλλων θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε ορισμένα κομβικά σημεία λειτουργίας των ελληνικών MME. Ένα εξ αυτών είναι και το νομικό καθεστώς λειτουργίας της συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαιτίας και των σχεδίων της κυβέρνησης, να αποδοθεί η επίγεια συνδρομητική TV στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.

H σύμβαση παραχώρησης δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της  ΟΤΕ ΑΕ για την «παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών», υπεγράφη στις  16 Ιουνίου 2011 και των εκπροσώπων της εταιρείας . Την υπογράφουν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου ο τότε αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης και πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.  Η νομοθεσία ορίζει πως πρώτα χορηγείται η άδεια συνδρομητικής TV χορηγείται από το ΕΣΡ και σε ανώτατο διάστημα 6 μηνών ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Με τη σύμβαση το ελληνικό δημόσιο παρέχει στην ΟΤΕ ΑΕ, κάτοχο ήδη της σχετικής άδειας από το ΕΣΡ, το δικαίωμα παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, για 15 χρόνια,  δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου 2026, με δυνατότητα παράτασης. Η σύμβαση προσδιορίζει πως μέσα σε ένα έτος, ως τον Ιούνιο του 2016, Ο ΟΤΕ θα έπρεπε να εκπέμψει 1.392 ώρες ημερησίως, αριθμός που έχει ήδη αυξηθεί, μετά τις νέες συμφωνίες προμήθειας προγράμματος με διεθνή κανάλια. Για τη μετάδοση των παρεχομένων συνδρομητικών υπηρεσιών θα χρησιμοποιηθεί ο δορυφόρος Hellas Sat 2 η οποιοσδήποτε άλλος δορυφόρος, εγκριθεί από το ΕΣΡ. Η ΟΤΕ ΑΕ «οφείλει να εκτελεί η ίδια τη δημόσια υπηρεσία της παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών» και σε περίπτωση μεταβίβασης της άδειας σε θυγατρική της παραχωρησιούχου, πρέπει να υπογραφεί νέα σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο, χωρίς επιπλέον ποσό, πέραν του καταλογισθέντος .

Τα έσοδα της ΟΤΕ ΑΕ είναι το κάθε είδους οικονομικό αντάλλαγμα που καταβάλουν οι χρήστες των υπηρεσιών, εκείνο που τυχόν καταβάλλεται από διαχειριστές  προγράμματος, χορηγίες από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κ.α. . Για την υπηρεσία, η ΟΤΕ ΑΕ καταθέτει εγγυητική  επιστολή τράπεζας, ύψους 4.548.789,44 ευρώ, και  πληρώνει με δύο τρόπους. Με ένα ποσό εφάπαξ το οποίο καταλογίστηκε με απόφαση του Τ. Χυτήρη στις 7 Ιουνίου 2011, ύψους 2.553.191,49 ευρώ και με ένα ετήσιο ποσό ως «ενοίκιο», το οποίο ανεβαίνει κλιμακωτά. Τα δύο πρώτα χρόνια είναι 0,5% «από τα ακαθάριστα έσοδα της παραχωρησιούχου που προέρχονται από τις υπηρεσίες» που προβλέπονται στη σύμβαση , για τον τρίτο και το τέταρτο σε 1%, για τον πέμπτο και τον έκτο χρόνο σε 1,5% και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, το ανώτατο όριο είναι φτάνει στο 3,5%. Το όριο αυτό μειώθηκε για όλες τις πλατφόρμες.

Τις επόμενες μέρες: Πως η άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης πέρασε από θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ σε μητρική, και ποια η αξία της κίνησης αυτής.

Το ζήτημα για το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή για το υπουργείο οικονομικών είναι πως υπολογίζει το «ενοίκιο». Στην περίπτωση του ομίλου  Forthnet τα πράγματα είναι εύκολα καθώς τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο υπέγραψε, στις 20 Δεκεμβρίου 1999 η θυγατρική σήμερα, Multichoice. Το ποσοστό που εισφέρει στο ελληνικό δημόσιο προκύπτει από τον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, η σύμβαση υπεγράφη με τη μητρική ΟΤΕ ΑΕ, η οποία έχει μεγάλος εύρος δραστηριοτήτων (σταθερή/κινητή τηλεφωνία,Internet, τηλεόραση) και ως τώρα στους απολογισμούς του προς τους μετόχους,  δεν δημοσιεύει ξεχωριστά οικονομικά στοιχεία (έσοδα-έξοδα) για τη συνδρομητική τηλεόραση. Σύμφωνα με τη σύμβαση, «για την έκδοση της σχετικής καταλογιστικής πράξης η παραχωρησιούχος οφείλει να υποβάλει όλα τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία για το αντίστοιχο έτος(ισολογισμοί, ισοζύγια, κλπ) μέχρι την 30 Ιουνίου του επόμενου έτους».

Υποχρεωτικός καταλογισμός από το  Δημόσιο επί των ακαθάριστων εσόδων

Δηλαδή για την οικονομική δραστηριότητα του 2011, το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε να ζητήσει στοιχεία ως τον Ιούνιο του 2012 και  να προβεί σε καταλογισμό. Η ίδια διαδικασία καταλογισμού γίνεται για τη Multichoice  αλλά και για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Ο τελευταίος καταλογισμός που έγινε γνωστός μέσα από τη Διαύγεια έγινε το 2012 από τον Παντελή Καψή για τις οικονομικές χρήσεις 2009 και 2010,όταν το “ενοίκιο” για τις συχνότητες, είχε μειωθεί στο 0,1% επί του τζίρου για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια.  Η σύμβαση παραχώρησης όριζε πως “για τον υπολογισμό των ακαθάριστων εσόδων, η καταβολή όλων των ποσών” γίνεται “υποχρεωτικά στο όνομα της παραχωρησιούχου” ενώ το δημόσιο για να διαπιστώσει το ακριβές ποσό “δικαιούται να προβαίνει σε τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *