Κίνημα “δεν πληρώνω” φόρους και εισφορές από τις εταιρείες streaming

Streaming ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς την ΟΤΕ ΑΕ και την Forthnet ΑΕ κάλα κρατάει. Οι υπηρεσίες streaming έχουν βρει ελεύθερο το πεδίο και απαιτούν ποιοτικές γραμμές Internet από τους ανταγωνιστές τους, για να μεταδίδουν προγράμματα για τα οποία δεν αποδίδουν φόρους και εισφορές.

Οι εταιρείες που έχουν έδρα στην Ελλάδα απασχολούν προσωπικό το οποίο πληρώνουν στο τέλος του μήνα, πληρώνοντας εισφορές. Επιπλέον αποδίδουν 2% κάθε μήνα, από τα ακαθάριστά έσοδά τους, υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ του φορέα περίθαλψης δημοσιογράφων και λοιπών εργαζομένων στα ΜΜΕ. Μαζί με την ΕΡΤ, η Nova και η Cosmote TV είναι οι στυλοβάτες του οργανισμού, τα μέλη του οποίου πριμοδοτούν από τις εκπομπές τους στην ελεύθερη τηλεόραση, τις υπηρεσίες streaming.

Οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα πληρώνουν φόρο και αποδίδουν ΦΠΑ, ενώ επιπροσθέτως με τις οπτικοακουστικές παραγωγές τους δημιουργούν θέσεις εργασίας εντός χώρας. Πλήρωναν από το 2015 μέχρι πρότινος ειδικό φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν φόρο 5% για το Internet και φόρο διαφημίσεων 5%. Επίσης, είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν 1,5% επί των εσόδων τους, κάθε χρόνο, υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι υπηρεσίες streaming μεταδίδοντας ξένο πρόγραμμα στην Ελλάδα, δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά. Δεν αφήνουν ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα, καθώς το ΦΠΑ το αποδίδουν στην Ολλανδία. Η συνδρομή των πελατών streaming φεύγει και χάνεται στο εξωτερικό.

Η σημερινή κυβέρνηση, αποφάσισε να αλλάξει το νόμο 4487/2017 , ο οποίος ενισχύει την παραγωγή ελληνικών σειρών και επιτρέπει να γυρίζονται ταινίες στη χώρα, επιδοτώντας το 50% του επιλεγμένου προυπολογισμού. Τώρα το 50% των τιμολογίων κάθε παραγωγής, μπορεί να φεύγει από τον κρατικό προυπολογισμό και να πηγαίνει στο εξωτερικό- χωρίς έλεγχο(;)- με μόνο πιαθνό αντάλλαγμα να γυριστεί στη χώρα μια σειρά για μια υπηρεσία streaming.

Στην πραγματικότητα, η φιλελεύθερη κυβέρνηση, δεν φέρνει επενδύσεις. Δυσκολεύει αφάνταστα το έργο των επιχειρήσεων που λειτουργούν ως πυλώνες στο τηλεοπτικό πεδίο και πληρώνουν, χωρίς να αντιδρούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλοι ηγούνται του κινήματος “δεν πληρώνω” φόρους και εισφορές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *