Το σχέδιο νόμου Πέτσα σε τίτλους

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Όποιος διαβάσει το σχέδιο Πέτσα θα αντιληφθεί εύκολα πως υπάρχει το ευρωπαϊκό κείμενο της Οδηγίας 1808/2020 που παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις και το …ελληνικό που συνιστά “φωτογραφίες” της στιγμής για την ελληνική πραγματικότητα. Απέχει έτη φωτός από το βάθος και το εύρος του νόμου 2328/1995 του Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο και συνιστά τον πυλώνα λειτουργίας των ιδωτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, αλλά και τον 3592/2007 του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Η στόχευσή του, στο δεύτερο σκέλος είναι κυρίως η κατάργηση των διατάξεων του νόμου Παππά 4339/2015.

Εν συντομία το νομοσχέδιο του Στ. Πέτσα προβλέπει τα εξής

-Δίνει τον ορισμό των προς προκήρυξη θεματικών αδειών: Αυτές μπορεί να είναι και οι…γενικές

-Επιτρέπει την ανάπτυξη και θεματικών ενημερωτικών σταθμών.

-Διευρύνει τον ορισμό των 400 εργαζομένων ανά τηλεοπτικό σταθμό. Σε αυτό προστίθενται όσοι απασχολούνται σε θυγατρικές, συνδεδεμένες και ανέξαρτητες εταρείες παραγωγής, με μισθωτή εργασία, ΔΠΥ ή προσωπική εταιρεία.

Αυξάνει τον αριθμό των δόσεων της άδειας αξίας 35.000.000 ευρώ στη δεκαετία, ανά τηλεοπτικό σταθμό σε 84 ή 96.

Εκχωρεί το δικαίωμα επίγειας συνδρομητικής τηλεόρασης, κατά προτεραιότητα, και χωρίς διαγωνισμό, στους αδειούχους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, μειώνοντας σε σημαντί βαθμό τα τέλη μεταφοράς ανά τηλεοπτικό σταθμό από τη μελλοντική πλατφόρμα.

-Επαναφέρει στις “επιστροφές” το νόμο Βενιζέλου στο καθεστώς του 9,9%, και συνεπώς δεν απελευθερώνει τη σχετική αγορά.

-Καταργεί την υποχρέωση λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγοραπωλησίας της διαφήμισης.

-Επιτρέπει τη λειτουργία του ΕΣΡ, χωρίς αντιπρόεδρο, και την επιστροφή μέλους που έχει ήδη ολοκληρωθεί η θητεία του. Επιχειρεί να θεραπεύσει το πρόβλημα με την κλήρωση για την 3ετή ή 6 ετή θητεία των μελών του υφιστάμενου ΕΣΡ, επεκτείνοντας τη διάρκεια του σε 6 έτη χωρίς δυνατότητ ανανέωσης. Δηλαδή το ΕΣΡ μπορεί να αλλάξει στο τέλος του 2022, αν και τα μέλη του έχουν δυνατότητα παραμονής στην Αρχή, για εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Σε ΕΡΤ και ΑΠΕ αυξάνονται οι αποδοχές των διευθυντικών στελεχών, χωρίς να συνδέονται με την επίτευξη στόχων ή κριτηρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *