Όταν η ΠΟΣΠΕΡΤ σταμάτησε την προβολή των συγκεντρώσεων του νεοναζιστικού μορφώματος στην ΕΡΤ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πολλοί σήμερα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής σπεύδουν να δηλώσουν αντιφασίστες. Και κυρίως στα media. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι απουσίασαν από την αντιμετώπισή της  όταν το νεοναζιστικό μόρφωμα ήταν ισχυρό και έσερνε τον κόσμο στα δικαστήρια, με το επιχείρημα πως ήταν ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Στην ΕΡΤ συζητήθηκε πολλές φορές, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει η μετάδοση της δίκης, αλλά καμία διοίκηση δεν  τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα, ενώ στη συνέχεια η καταδικασθέντες μέλη και ηγεσία της ΧΑ αρνήθηκαν την κάλυψής, ενώ επεδίωκαν την προβολή των θέσεων τους, ισχυριζόμενοι πως υπήρχε πρόβλεψη από τη νομοθεσία.  Στην ΕΡΤ, λοιπόν, η μετάδοση των θέσεων της Χρυσής Αυγής, σταμάτησε, διότι η ΠΟΣΠΕΡΤ, βλέποντας την ουδέτερη στάση των διοικήσεων, αποφάσισε πως οπότε υπήρχε αίτημα από το νεοναζιστικό κόμμα για την προβολή της (πχ ομιλίες Μιχαλολιάκου) θα προχωρούσε σε στάση εργασίας. Όπως και το έπραξε. Η ΧΑ αντέδρασε πηγαίνοντας την υπόθεση στα δικαστήρια, όπου η δικαιοσύνη αποφάνθηκε υπέρ της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σε κάθε αίτημα για τηλεοπτική μετάδοση των θέσεων της, υπήρχε στάση εργασίας από την ΠΟΣΠΕΡΤ. Την ίδια ώρα ο ενημερωτικός τομέας της ΕΡΤ κάλυπτε τις δηλώσεις των στελεχών των Ναζί στην καθημερινή ειδησεογραφία.

Ο πολιτικός αγώνας συνεχίστηκε και το 2019 πριν από τις κρίσιμες εκλογές. Η ΠΟΣΠΕΡΤ, με ανοικτή επιστολή προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, και στα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ τους καλούσε να τοποθετηθούν δημοσια επί του ζητήματος μέσω της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής της Βουλής ζητώνας να στηρίξει  “την ουσία του  θεσμικού – δημοκρατικού καθήκοντος της  ΕΡΤ”. Όπως έλαβε απόφαση  για τη διακοπή της  χρηματοδότησης της Χ.Α, “έτσι είναι δική σας  ευθύνη και η λήψη μιας αντίστοιχης απόφασης για την  ραδιοτηλεοπτική της κάλυψη”.  Η απόφαση για την προβολή ήταν αρμοδιότητα αποκλειστικά της Βουλή καθώς το ΕΣΡ, με απόφασή του έχει ορίσει πως μπορεί κάθε τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός να αποφασίσει ανάλογα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *