Εκκρεμεί εδώ και 18 μήνες απόφαση του ΕΣΡ για τις υπηρεσίες streaming

Streaming ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Άλλοι πληρώνουν και άλλοι αποφεύγουν τους φόρους στην τηλεόραση

Φθηνότερο πακέτο υπηρεσιών παρουσιάζει μεγάλος φορέας παραγωγής προγράμματος του εξωτερικού, μέσω εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που παρέχει υπηρεσίες streaming στην Ελλάδα. Ακόμη και στο πεδίο της συνδρομητικής τηλεόρασης υπάρχουν δύο ταχύτητες σε φόρους και εισφορές, με την Cosmote TV και τη Nova να έχουν πληρώσει τίμημα για την απόκτηση της άδειας, ετήσιο κλιμακούμενο τέλος που ξεκινάει από 0,5% και φτάνει ως το 3%, ανάλογα με τα έτη λειτουργίας, ειδικό τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, ειδικό τέλος διαφήμισης 5%, όπως και την εισφορά του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Το ερώτημα είναι αν και άλλες τηλεοπτικές υπηρεσίες που αναπτύσσονται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καταβάλλουν τα ανάλογα ποσά στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ κάπου χάνονται οι συναρμοδιότητες, διότι, οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Κυριάκος Πιερρακάκης θα έπρεπε να υπογράψουν τη σχετική απόφαση καταβολής των τελών, η έκδοση της οποίας εκκρεμεί επί… 18 μήνες στο ΕΣΡ.

Διαβούλευση από το 2018

Για του λόγου το αληθές, η ανεξάρτητη αρχή είχε ενημερώσει, όταν ήταν εν ζωή ο αείμνηστος αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης, πως «στις 2/11/2018 στα γραφεία του ΕΣΡ υπήρξε συνάντηση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, δικηγόρων και οικονομολόγων της Αρχής με εκπροσώπους των εταιρειών που παρέχουν συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες μέσω δορυφόρου και ευρυζωνικών δικτύων (NOVA, COSMOTE, VODAFONE και WIND)».

Αντικείμενο της άτυπης διαβούλευσης «ήταν τα νομικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 144/2018 για την καταβολή του εφάπαξ ανταλλάγματος για την έναρξη παροχής των ως άνω υπηρεσιών». Το ΕΣΡ «επιφυλάχθηκε για την έκδοση των αποφάσεών του (έγκριση περιεχομένου και καταλογισμός χρηματικών ποσών), αφού πρώτα εξετάσει τα υπομνήματα των εκπροσώπων των παρόχων». Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πολύ μεγάλη ενόχληση για τις δύο ταχύτητες που επικρατούν στο πεδίο των συνδρομητικών υπηρεσιών και υπάρχει το ενδεχόμενο καταγγελίας από ενδιαφερόμενους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *