To 5G των καθυστερήσεων

INTERNET κινητη τηλεφωνια ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την προκήρυξη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, είναι να δοθεί το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων για το 5G στις τηλεπικοινωνίες ως το τέλος Δεκεμβρίου, προσδοκώντας έσοδα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αναπτυχθούν οι υπηρεσίες 5G ως και το 2022, καθώς οι προβλεπόμενες καθυστερήσεις δηλώνονται με κάθε επισημότητα στο ίδιο το κείμενο της προκήρυξης του φάσματος. Ως αιτία των διαφορετικών ημερομηνιών η ΕΕΤΤ παραπέμπει στην ομάδα Radio Spectrum Policy Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει θέσει «διαφορετικές ημερομηνίες αποδέσμευσης της ζώνης 700 MHz από την υπηρεσία επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες». Καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 30ή Ιουνίου 2022 με αιτιολογία τον διεθνή συντονισμό των όμορων χωρών.

Στο ίδιο το σχέδιο της προκήρυξης των συχνοτήτων στα 700 MHz η ΕΕΤΤ επισημαίνει πως η απελευθέρωση των συχνοτήτων από τις τηλεοπτικές ψηφιακές εκπομπές αλλά και τις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2021. Ωστόσο αυτό αφορά μόνο την ηπειρωτική Ελλάδα, αφού παρακάτω αναφέρεται άλλη ημερομηνία για τα σύνορα της χώρας λόγω διεθνούς συντονισμού και αυτή η ημερομηνία είναι 1η Ιουλίου 2022. Ας μην ξεχνάμε πως η Digea έχει συζητήσει για την ανάγκη παράτασης στο διάστημα της υποχρεωτικής απελευθέρωσης των συχνοτήτων για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της αποζημίωσης της ιδιωτικής εταιρείας από το κράτος για την απώλεια της μίας ψηφιακής συχνότητας που κατείχε βάσει τη σύμβασης του 2014.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, στην καλύτερη περίπτωση οι υπηρεσίες 5G θα αναπτυχθούν το β’ εξάμηνο του 2021 για την ηπειρωτική χώρα και το 2022 για τις παραμεθόριες περιοχές.

Πάντως, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι υποχρεωμένες να αναπτύξουν δίκτυο για πλήρη κάλυψη στο 99% του πληθυσμού στην επικράτεια και στο 95% του πληθυσμού κάθε περιφερειακής ενότητας εντός τριών ετών από τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος των 700 MHz. Έχουν επίσης την υποχρέωση συνεργασίας με τους παρόχους δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, δηλαδή την Digea και την ΕΡΤ, για τα ζητήματα παρεμβολών! Η ΕΕΤΤ θεωρεί δεδομένες τις παρεμβολές στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και γι’ αυτό θέτει ως υποχρέωση την ενημέρωση των κατοίκων σε ακτίνα 350 μέτρων για τις παρεμβολές που θα υπάρξουν στο τηλεοπτικό σήμα των περιοχών αυτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *