Αποζημίωση στην Digea για το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Την απόδοση του φάσματος συχνοτήτων για υπηρεσίες 5G, χωρίς τις τηλεοπτικές συχνότητες των 700 MHz, ανακοίνωσε πρόσφατα το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μια εξέλιξη που δείχνει πως η ελεύθερη τηλεόραση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ψηφιακές εξελίξεις.

Όπως αποκάλυψε η στήλη πριν από τρεις εβδομάδες, οι τηλεοπτικές συχνότητες εκτιμάται πως θα απελευθερωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ οι άλλες συχνότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G σχεδιάζεται να δοθούν στο τέλος του 2020. Η αιτία για αυτήν την καθυστέρηση κρύβεται στη σύμβαση παραχώρησης του συνόλου των τηλεοπτικών συχνοτήτων στην ιδιωτική εταιρεία, πάροχο δικτύου των ιδιωτικών καναλιών, την Digea, το 2014 και στον σχεδιασμό της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για την ψηφιακή μετάβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πριν δοθεί το φάσμα των 700 MHz στις τηλεπικοινωνίες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που υπέγραψε το 2014 τη σύμβαση, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε σειρά βημάτων προκειμένου να πάρει πίσω από την Digea αλλά και την ΕΡΤ τις συχνότητες που τους είχαν δοθεί από την 50ή ως και την 59η στα UHF.

Το ύψος της αποζημίωσης που θα δοθεί στην Digea είναι ένα από τα θέματα προς επίλυση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με το αρμόδιο υπουργείο.

Ένα μεγάλο ζήτημα παραμένει η τροποποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, ειδικά για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Κατά τους τεχνικούς συμβούλους του υπουργείου, δεν είναι δυνατή η ψηφιακή μετάβαση των περιφερειακών καναλιών σε πρώτη φάση εξαιτίας της μείωσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και έτσι προτείνεται να παραμείνουν στους ίδιους διαύλους μέχρι τουλάχιστον να ενταχθεί η τεχνολογία DVB-T2, που θα αυξήσει τη χωρητικότητα για όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *