Εκτός 5G το τηλεοπτικό φάσμα!

INTERNET ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κανείς από τους φορείς της αγοράς, τόσο οι τηλεπικοινωνίες, όσο και οι δύο πάροχοι δικτύου, Digea και ΕΡΤ, δεν θέλουν να δοθεί άμεσα το φάσμα συχνοτήτων στα 700 MHz. Το λεγόμενο «Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ», σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές νόρμες, θα πρέπει να απελευθερωθεί ως το τέλος του 2020.

 Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης δήλωσε πως το τηλεοπτικό φάσμα «εκτιμάται ότι θα απελευθερωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G απουσιάζει το φάσμα των 700 MHz, δηλαδή το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων από την 50ή στα UΗF ως και την 59η.

Η ΕΕΤΤ ωστόσο σχεδιάζει τη διαγωνιστική διαδικασία για την απόφαση του φάσματος για το 5G στο τέλος του έτους και ήδη «τρέχει» η δημόσια διαβούλευση, στην οποία περιλαμβάνεται και το μέρισμα των 700MHz. O γενικός γραμματέας, ωστόσο, μιλώντας για το 5G, ανέφερε ότι «πάμε σε μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz». Εντός των ημερών το 5G πρέπει να επικυρωθεί και από τα μέλη του ΕΣΡ, πριν δημοσιευθεί η απόφαση στο ΦΕΚ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *