Κενά στη λειτουργία του ΕΣΡ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ζητείται αναβάθμιση της Αρχής από την ΕΕ

Αυξημένες αρμοδιότητες προβλέπει για την Ανεξάρτητη Αρχή η Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, το ΕΣΡ, υπό τη σημερινή του σύνθεση, δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος των αλλαγών και ειδικότερα των τεχνολογικών εξελίξεων με τις νέες μορφές τηλεόρασης, όπως το Netflix.

Η ραδιοτηλεοπτική αρχή δείχνει να είναι εγκλωβισμένη στη νομοθεσία του 2007 για το αν ένας ραδιοφωνικός σταθμός είναι ενημερωτικός ή όχι, όταν το ζήτημα στην ΕΕ είναι η διείσδυση των υπηρεσιών streaming. Το ΕΣΡ δεν διαθέτει σε όλες τις βαθμίδες τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να αντιληφθούν το βάρος των τεχνολογικών εξελίξεων.

Το ΕΣΡ δείχνει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Ο θάνατος του αντιπροέδρου της αρχής Ροδόλφου Μορώνη, του μοναδικού που γνώριζε σε βάθος τα ζητήματα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, σταμάτησε τις περισσότερες από τις εσωτερικές διαδικασίες και συνέπεσε με την αλλαγή της διακυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το ΕΣΡ δεν έχει συντάξει ακόμη την Έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2018, ούτε για το 2019. Ομοίως δεν έχει παρουσιάσει τις Εκθέσεις Πολιτικής Πολυφωνίας για τα αυτά τα δύο χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο έτος ήταν εκλογική χρονιά, με τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις. Το δε αρχείο των προηγούμενων αποφάσεων του ΕΣΡ αγνοείται. Μετά την αλλαγή της ιστοσελίδας της αρχής, που έγινε πριν από χρόνια, δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στις παλαιότερες αποφάσεις του ΕΣΡ.

Ευθύνες όμως έχει και το Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν έχει καλέσει μέχρι στιγμής για ακρόαση την αρχή, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Επιπλέον, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υπό τον Κωνσταντίνο Τασούλα, θα έπρεπε να έχει ορίσει τα δύο νέα μέλη της αρχής, για να καλυφθούν οι θέσεις του εκλιπόντος δημοσιογράφου Ροδόλφου Μορώνη και της νομικού Δήμητρας Παπαδοπούλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *