Απόφαση Φιλιππάκη: Δεν είναι ποινικό άδικημα το …like

INTERNET

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε αθώο το Γιώργο Φιλιππάκη αναφορικά με την ιδιαιτέρως σκληρή αναφορά του στο πρόσωπο του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το δικαστήριο έκρινε πως δεν προέκυψε δόλος ή η χρηματοδότηση του δημοσιογράφου κατά τη διάδοση του επιθετικού μηνύματος στους ακολούθους του στα social media. Η αναπαραγωγή του σχολίου ή η επισήμανση με “like” ενός σχολίου δεν αρκεί από μόνη της για την κατηγορία της υποκίνησης της βίας κατά ενός προσώπου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε αθώο το Γιώργο Φιλιππάκη αναφορικά με την ιδιαιτέρως σκληρή αναφορά του στο πρόσωπο του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το δικαστήριο έκρινε πως δεν προέκυψε δόλος ή η χρηματοδότηση του δημοσιογράφου κατά τη διάδοση του επιθετικού μηνύματος στους ακολούθους του στα social media. Στο κλητήριο θέσπισμα αναφερόταν ότι “παρότρυνε τους 4.962 φίλους και τους 2.153 ακολούθους”, “να διαπράξουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως” σε βάρος του Γ. Στουρνάρα.

Η αναπαραγωγή του σχολίου ή η επισήμανση με “like” ενός σχολίου δεν αρκεί από μόνη της για την κατηγορία της υποκίνησης της βίας κατά ενός προσώπου.

Θα πρέπει να διαβάσουμε και την απόφαση του Πρωτοδικείου και να παρακολουθήσουμε την πορεία της στη δικαιοσύνη. Αλλά, αυτή την εποχή που εγκαλούνται και οδηγούνται στα δικαστήρια οι χρήστες του διαδικτύου για τα σχόλια που έχουν κάνει σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα, η απόφαση αυτή έχει την αξία της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως και οι γράφοντες και υπογράφοντες δεν θα πρέπει να είναι συνετοί και να μην μετατρέπουν σε τοξικά media, τα κοιωνικά δίκτυα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *