Η συνδρομητική τηλεόραση, ΔΕΝ δίνει …λογαριασμό

Uncategorized

Ποιος χρηματοδοτεί την συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα; Γιατί όλο και περισσότεροι παίχτες δεν δημοσιεύουν τα οικονομικά τους στοιχεία, ακόμη και στην περίπτωση των εισηγμένων επιχειρήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η περίπτωση του Netflix είναι γνωστή. Δεν ανακοινώνει αριθμό συνδρομητών, δεν αποδίδει φόρους ή εισφορές στην Ελλάδα, παρά μόνο ΦΠΑ σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι συνδρομές γίνονται συνάλλαγμα στο εξωτερικό.

Ο ΟΤΕ στο παρελθόν είχε λάβει άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω θυγατρικής εταιρείας. Στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ η άδεια πέρασε στη μητρική εταρεία, η οποία και υπέγραψε τη σχετική σύμβαση παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών με το ελληνικό δημόσιο. Η ΟΤΕ ΑΕ αποδίδει φόρους και εισφορές και φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των συνδρομητών του Netflix στο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο. Δεν δημοσιοποιεί όμως οικονομικά στοιχεία, αναφορικά με το κόστος λειτουργίας του κλάδου συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote TV, αφού η δραστηριότητα είναι στην ίδια τη μητρική εταιρεία και συνεπώς δεν υπάρχει λογαριασμός για τα έσοδα και τα έξοδα και τη χρηματοδότηση του συνδρομητικού εγχειρήματος. Κανείς όμως, ούτε οι μέτοχοι, ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούνε ενημέρωση.

Η Forthnet έχει θυγατρική εταιρεία για τη συνδρομητική τηλεόραση, τη Forthnet Media ΑΕ, η οποία και δημοσιεύει ισολογισμό. Τα οικονομικά στοιχεία, από την εποχή της Multichoice Hellas, είναι διαθέσιμα.

Η Vodafone επεκτάθηκε στη συνδρομητική τηλεόραση, μέσω Internet και υπογράφει πλέον και σοβαρές συμφωνίες, όπως αυτή με την HBO. Δεν υπάρχει ξεχωριστή εταιρεία για το εγχείρημα του Vodafone TV. Ομοίως και για τη WIND VISION, την συνδρομητική ιντερνετική τηλεόραση της WIND.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να λύσουν το πρόβλημα. Ούτε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *