Εκδότες εναντίον της Google

INTERNET

Όταν οι εκδότες θέλουν να προστατέψουν το περιεχόμενο των εφημερίδων τους τα βάζουν και νομικά με τις διεθνείς πολυεθνικές. Ο λόγος για τη Γαλλία, όπου η Ομοσπονδία Εκδοτών Περιοδικών και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων απάντησαν στο τελεσίγραφο της Google με προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι ευρωπαϊκές ενώσεις εκδοτών ENPA (European Newspaper Publishers’ Association), NME (News Media Europe), EMMA (European Magazine Media Association) καθώς και φορείς πνευματικών δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη καλούν τους εκδότες σε όλες τις χώρες να καταδικάσουν τη στάση της Google και να στηρίξουν τις αρχές που θα επιβάλουν κυρώσεις στη διεθνή πλατφόρμα.

Στη Γαλλία άρχισε από τις 24 Οκτωβρίου να ισχύει ο νόμος για την υποχρέωση των διεθνών διανομέων ειδήσεων, όπως οι Google, Yahoo, Facebook, αλλά και των διεθνών πλατφορμών περιεχομένου να πληρώνουν δικαιώματα στους εκδότες. Η εφαρμογή του άρθρου 15 της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας εφαρμόζεται μόνο στη Γαλλία καθώς στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη διαπραγματεύονται το πώς θα υλοποιηθεί η νέα ευρωπαϊκή οδηγία.

Η Google, που δεν θέλει να πληρώσει, ως απάντηση στον γαλλικό νόμο, κάλεσε τους εκδότες να παραχωρήσουν το δικαίωμα επεξεργασίας του περιεχομένου τους δωρεάν, σε διαφορετική περίπτωση θα ανέβαζαν μόνο ανοικτό link, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γαλλικές εφημερίδες θα χάσουν τα κλικ στο περιεχόμενό τους. Έπειτα από αυτό η Ομοσπονδία εκδοτών και το AFP προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατηγορώντας την Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *