Ρωγμή από τα social media στην "κανονικότητα"

INTERNET ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα social media ήταν εκείνα που με τις αποκαλύψεις τους, οδήγησαν τον Αντώνη Διαματάρη σε παραίτηση από τη θέση του υφυπουργού εξωτερικών. Το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια και στην προκειμένη περίπτωση αποδείχθηκε, παρά τον ασφυκτικό κλοιό της τηλεόρασης.

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί διαπράττουν το ίδιο σφάλμα με την εποχή του Κώστα Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Γνωρίζοντας την επικοινωνιακή του αδυναμία έναντι του “νέου” Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, μετέδιδαν κάθε βράδυ τις δραστηριότητες της Βίσση και της Βανδή. Οι σύμβουλοι που σήμερα βρίσκονται στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνηση και αποφάσιζαν τότε για τα δελτία ειδήσεων, μπορούν ίσως να τα θυμηθούν.

Στην εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πίεση των social media και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, γύρισαν το κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Χωρίς καμία σοβαρή επικοινωνιακή στρατηγική έχασε πολλές μάχες και τον πόλεμο, δεχόμενος και “φίλια πυρά”.

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός πως το ΕΣΡ αρμόδιο για την τήρηση της πολυφωνίας σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, κατά το Σύνταγμα, απαρτιζόμενο από δημοσιογράφους, καθηγητές, πρώην ευρωβουλευτές και δικαστικούς, δεν έχει λόγο επί του ζητήματος, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε “τοξική εποχή” τα social media, παραμένουν ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας και ενημέρωσης, όταν τα κεντρικά- συμβατικά -media σιωπούν. Το τελευταίο δεν είναι καθόλου τιμητικό για τους δημοσιογράφους, αλλά εδώ και καιρό έχει χαθεί η αξιοπιστία μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *