Τιμές στα ύψη στις τηλεπικοινωνίες

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τελικά θα μειωθούν οι τιμές στα δεδομένα, ή θα αυξηθεί ο όγκος τους; Και ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες θα διεξάγεται με πρωθυπουργικές ή υπουργικές παρεμβάσεις; Η σιωπή της ΕΕΤΤ και σε δεύτερο φόντο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που οφείλονται;

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εταιρείες θα αυξήσουν το διαθέσιμο όγκο δεδομένων που θα παρέχουν προς τους καταναλωτές, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και ανάλυση στοιχείων. Και οι πιο προσεκτικοί θα θυμούνται πως πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση, ενέταξε στον περίφημο “Αναπτυξιακό Νόμο” ένα νομοσχέδιο για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, έτοιμο από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, που ικανοποιεί πλήρως τον κλάδο. Συνεπώς, διάθεση σύγκρουσης δεν υπάρχει, αλλά περισσότερο μια τάση για καταγραφόμενες συνεχόμενες επιτυχίες από την κυβέρνηση.

Μετά την φιλελεύθερη… παρέμβαση της αγοράς, δεν διαπιστώθηκε καμία κίνηση από τις δύο συναρμόδιες Αρχές που ελέγχουν τον ανταγωνισμό. Η ΕΕΤΤ δεν ανακοίνωσε στοιχεία για τις τιμές και τα δεδομένα, ούτε προανήγγειλε κάποια έρευνα. Άρα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο. Επικρατεί καρτέλ ή όχι. Όπως συντονίζονταν ή και αποσυντονίζονταν οι εταιρείες, τώρα θα εναρμονιστούν με το αίτημα της κυβερνητικής εξουσίας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που σε δεύτερη φάση, για το καλό των καταναλωτών που θα μπορούσε να εκκινήσει διαδικασία, έμεινε στο περιθώριο των εξελίξεων. Ούτε και εκείνη μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει στον κόσμο γιατί πληρώνουν ακριβά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, και γιατί σε τελική ανάλυση, δεν υποχωρούν οι τιμές. Για να μην αδικήσουμε κανέναν όταν πετυχαίνει η ΕΑ, με την προηγούμενη ηγεσία της, να μην βρει σχέσεις σε “συστεγαζόμενα τηλεοπτικά δίκτυα” είναι μάλλον πιο δύσκολο να ζητάμε άλλες έρευνες πολύ πιο σύνθετες.

Ο ανταγωνισμός αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση για την φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *