Θα μπορέσει το ΕΣΡ να ανοίξει το "κλειστό επάγγελμα" του καναλάρχη;

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 
kanalia_5Το προηγούμενο ΕΣΡ έβλεπε τα τραίνα να παιρνούν. Πέρασαν 13 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο να λειτουργούν στον αέρα, χωρίς άδειες Παρόλα αυτά δεν κουνήθηκε φύλλο. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αρμόδια για τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής, δεν άσκησε σε βάθος έλεγχο επί των πεπραγμένων και οι κυβερνήσεις δεν ενοχλούνταν από την απραξία. Το γεγονός πως δεν ασκούνταν η βασική αρμοδιότητα του οργάνου, δεν  ενοχλούσε κανένα.
Η συνέπεια υπήρχε κυρίως στην καταβολή των μισθών. Ήταν  μια win-win κατάσταση θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί. Και αυτό ήταν και το ουσιαστικό διότι η κάθε πλευρά, ΕΣΡ και τηλεόραση, έκανε τη δουλειά της, χωρίς να μπλέκει στα χωράφια της άλλης. Μεταξύ άλλων και πιστοποιητικά διαφάνειας χορηγούνταν σε επιχειρηματίες προμηθευτές του δημοσίου, με παράλληλη απασχόληση στα media, μέσω συγγενικών προσώπων, χωρίς να υφίσταται πρόβλημα. Η διάταξη περί  αυτοτέλειας των προσώπων αυτών, είχε προβλεφθεί, εγκαίρως.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε την καλοσύνη να προτείνει τον υπογράφοντα για μέλος του ΕΣΡ, παρουσιάζοντας τον με θερμά λόγια. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τη ΝΔ, το Ποτάμι (που πάντα έχει λύσεις για τα πάντα) και το ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς όμως επήλθε η συναίνεση καθώς οι αρνήσεις  της ΝΔ στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου(ο οποίος δέχθηκε και χουλιγκάνικη επίιθεση on air από “έγκριτο” αρθρογράφο) και στον υπογράφοντα, είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί λύση. Ο καθηγητής Γιώργος Πλειός που βρισκόταν, άλλωστε και στην αρχική λίστα του Νίκου Βούτση. Πρόκειται για ιδανική επιλογή, καθώς ο καθηγητής του τμήματος επικοινωνίας του ΕΚΠΑ έχει και δημόσιο λόγο και επιστημονικό έργο.
Η ουσία τώρα. Αυτό το ΕΣΡ δεν έχει άλλη αποστολή παρά τη χορήγηση των αδειών. Αν ακολουθήσει τη συνταγή της προηγούμενης διοίκησης, δεν  θα δοθεί καμία λύση στο χώρο της επικοινωνίας και τα media θα παραμείνουν ο μόνος μή αδειοδοτημένος κλάδος στην Ελλάδα. Κάποιοι ήδη πόνταραν σε αυτό με τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Από τη συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων και κυρίως από την παρασκηνιακή λειτουργία των κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση, υπάρχουν δυνάμεις που  θέλουν να συνεχισεί η τηλεόραση να αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ. Θα μπορέσει να ανοίξει αυτό το ΕΣΡ το “κλειστό επάγγελμα” του κανάρχη;
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *