Media: Back to black!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης στα media θα επηρεάσει σοβαρά τη δομή της πολιτικής εξουσίας τα επόμενα χρόνια. Ένα μαύρο πέπλο απλώνεται.

Η διατάξη για την κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών στα ΜΜΕ και της υποχρεώσης υποβολής “πόθεν έσχες” προσκρούει στο Σύνταγμα. Όμως θα ισχύσει για καιρό, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα να μην υπάρχει πρόσβαση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των media και ο κατά το νόμο, έλεγχος κατ΄ επέκταση. Αυτό ανοίγει το δρόμο για εξαγορές πλήθος ΜΜΕ και καταστρατήγησης του συνόλου της νομοθεσίας περί του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο είναι ιδιατέρως σημαντικό είναι το βάθος των κρατικών ενισχύσεων στα ΜΜΕ, που δεν θα δίνουν λογαριασμό σε ποιους ανήκουν. Το σύνολό τους επιδοτείται με απόφαση υφυπουργού στον Τύπο και με το περίφημο “αναπτυξιακό νομοσχέδιο” που ψηφίζεται στη Βουλή. Όσοι δεν πλήρωνουν φόρους, εισφορές και εργαζόμενους αποκτούν κρατική χρηματοδοτότηση, ενώ δεν χρειάζεται να “λογοδοτούν” για τους χρηματοδότες του.

Κόντρα στην φιλελεύθερη πολιτική, πλήθος προβληματικών επιχειρήσεων ΜΜΕ θα ανταγωνίζονται όσους μέχρι χθες ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *