Ώρα για την κατάργηση του ποσοστού των "επιστροφών" στον κλάδο των media

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πόσο φιλελελεύθερη είναι αυτή η κυβέρνηση; Θα φάνει στην πράξη στην περίπτωση των media και η πρώτη προτεινόμενη ρύθμιση για επιδότηση του συνόλου των εκπομπών της ραδιοτηλεόρασης, είναι προς αντίθετη κατεύθυνση. Πρόκειται για μια πρόχειρη και προβληματική ρύθμιση η οποία προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αντιθέτως, υπάρχει πρόσφορο πεδίο για ουσιαστική παρέμβαση και απομάκρυνση για παράδειγμα σειράς προβληματικών ρυθμίσεων που υπάρχουν στη νομοθεσία με το νόμο “θεμέλιο” 2328/1995 που φέρει την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκεί υπάρχει η πολλαπλώς παραβιασμένη ρύθμιση προσδιορισμού ποσοστού 9,9% στις “επιστροφές” (επιβραβεύσεις) των διαφημιστών και των διαφημιζόμενων από τα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το ποσοστό στο 4%, διατηρώντας αυτό το καθεστώς. Η εμπειρία του παρελθόντος έδειξε πως γύρω από το ποσοστό αυτό των “επιστροφών” δημιουργήθηκε ένα γαϊτανάκι διαφθοράς, που γκρέμισε διαφημιστικές εταιρείες και ΜΜΕ.

Για να πιο κατανοητό: Ενώ μια εταιρεία που πουλάει γιαούρτια έχει τη δυνατότητα να δώσει “το ένα στα τρία δώρο” στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην βιομηχανία των ΜΜΕ για να υπάρξει η αντίστοιχη προσφορά σε όποιον βάζει διαφήμιση θα πρέπει να προηγηθεί ένας γραφειοκρατικός και λογιστικός λαβύρινθος που δεν ακολουθεί πάντα μια σύννομη πορεία. Ο μόνος καθαρός δρόμος, είναι να καταργηθεί το ποσοστό των “επιστροφών” και τα Μέσα να διαπραγματεύονται ελεύθερα τις εκπτώσεις που θέλουν να κάνουν με την εφορία να αναλαμβάνει τα. Να διενεργεί τον έλεγχο των συμφωνίω

Ο κλάδος των ΜΜΕ υποφέρει από το μέγεθος των νομικών ρυθμίσεων. Υποτίθεται πως υπάρχουν για να περιορίσουν την ισχύ τους, ενώ στην πράξη παράγουν μαύρο χρήμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *