Λεφτά στην ΕΡΤ… υπάρχουν

ΕΡΤ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

 Η μεγαλύτερη έκπληξη χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το επαναστατικό “όχι” που συνιστούσε ένα ουσιαστικό “ναι”.  Έως και ο Κ. Ζούλας εξέφρασε απορία, μετά από τα καλά λόγια που άκουσε από συγκεκριμένο πρόσωπο και εν συνεχεία ψήφισε “όχι”.

Τώρα επί ουσίας, επί των λεγομένων. Το λουκέτο που αποδίδεται στους εργαζόμενους που δήθεν δεν μετέδιδαν δελτία ειδήσεων, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν στοχευμένες και γίνονταν τα Σαββατοκύριακα. Περί των χρημάτων που “δεν υπάρχουν στα ταμεία της ΕΡΤ”, “εξαίτας των αθλητικών”. Η ΕΡΤ φέτος τροποποίησε τον προυπολογισμό της για δύο λόγους. Για την κάλυψη των υποχρεώσεων της έναντι των ομάδων, αλλά και για το συμψηφισμό μισθών και αποζημίωσεων που προέκυψε από την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013. Οι συνέπειες της πολιτικής απόφασης με το μαύρο στις οθόνες δεν έχει ακόμη υπολογιστεί.

Χρήματα υπάρχουν  στην ΕΡΤ, στα αποθεματικά της εταιρείας. Η έρευνα της Grant Thornton για την ΕΡΤ έδειξε  πως το 2017 είχε ταμειακά διαθέσιμα 179.619.075 ευρώ, το 2018 ήταν 199.128.420 ευρώ, και πως το 2019, εξαιτίας και του συμψηφισμού μισθών-αποζημιώσεων, θα υποχωρήσουν στα 152.018.775 ευρώ, αλλά το 2020 θα ανέβουν στα 186.086.437 ευρώ. 

Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για τροποποίηση του προυπολογισμού κατά 8 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος. Η απόφαση κόλλησε για μια ακόμη φορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και έτσι η ΕΡΤ φέτος δεν έχει επιλέξει πρόγραμμα. Ήταν μια λανθασμένη απόφαση πολύ πιο σοβαρή από τις παλινωδίες από τα αθλητικά.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει παρά να προχωρήσει στην ίδια διαδικασία και να μεταφέρει από τα αποθεματικά του προυπολογισμού το συγκεκριμένο ποσό για να αποκτήσει πρόγραμμα. Λέφτα το 2019 υπάρχουν εν αντιθέσει με το λουκέτο του 2013, όταν ήταν όλα μαύρα. Αυτό το λουκέτο πληρώνει ακόμη η ΕΡΤ, ας μην το ξεχνάει κανείς. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *