Παραλογισμός με τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Uncategorized

Ο «Γόρδιος Δεσμός» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ  της SuperLeague  συνεχίζει να υφίσταται, με τους διαιτητές να σφυρίζουν τη σέντρα αυτό το σαββατοκύριακο. Η κατάσταση έχει ως εξής. Το υφιστάμενο κόστος της ΕΡΤ για τη σεζόν 2019-20 για τις 5 ομάδες (Άρης, Λαμία, Παναιτωλικός, Ξάνθη Ατρόμητος) ανέρχεται σε 10,2 εκατ. ευρώ στο οποίο προστίθεται άλλο ένα ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ως «επιβράβευση» προς τις ΠΑΕ, με αντισυμβαλλόμενο την Super League.

Το σχέδιο για μείωση της μείωσης του κόστους με τις 5 ΠΑΕ κατά 45% , ανά ομάδα δεν έχει επιτευχθεί, για αυτό και ποιο ορατό είναι το ενδεχόμενο κάποια ή κάποιες από τις 5 να φύγει από την ΕΡΤ και να βρει στέγη στη Nova. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, καθώς από το κόστος της ΕΡΤ αφαιρέθηκαν 5 εκατ. ευρώ, και στην ομάδα του Βόλου (1,5 εκατ. ευρώ) η οποία ανέβηκε στη SL φέτος. Τα χρήματα αυτά προβλέπονταν στο προσύμφωνο της 10ης Αυγούστου 2018 της ΕΡΤ με 7 ΠΑΕ (Άρης, Λαμία, Παναιτωλικός, Ξάνθη Ατρόμητος, Παναθηναϊκός, Απόλλων Σμύρνης).

Η περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι διαφορετική. Δεν έχει στέγη και στη διαπραγματεύσεις που είχε με τη Nova επέμεινε σε συμφωνία άνω των 8,5 εκατ. ευρώ (καθαρά) ή αλλιώς 10,5 εκατ. ευρώ τελικό κόστος. Οι διμερείς συνομιλίες ΕΡΤ-Nova για εμπορική συνεργασία με την προσφορά τηλεοπτικών ζωών στην κρατική τηλεόραση είχε κόστος 8 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ωφελούσε την  εταιρεία κατά 4, 2 εκατ. Η ΕΡΤ στη συζήτηση που είχε με τη Nova, επέμεινε να εντάξει στη συζήτηση και τον ΠΑΟΚ, του οποίου δεν είχε τα δικαιώματα, αλλά μόνο μια αρχική συμφωνία που δεν πήρε μορφή σύμβασης με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.  Η διοίκηση της ΕΡΤ πρότεινε  να περιληφθούν και εντός έδρας αγώνες του ΠΑΟΚ στο τίμημα των 8 εκατ. ευρώ. Πίσω από τη στάση αυτή παρατηρητές βλέπουν «πολιτικό υπόβαθρο» ώστε να μην αρχίσει το πρωτάθλημα.

Η ΕΡΤ διαμήνυσε προς τις 5 ομάδες που δεν είχαν καταλήξει σε νέα συμφωνία μαζί τους πως δεν θα μεταδώσει τους εντός έδρας αγώνες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο , ισχυριζόμενη πως η Nova πως ήταν η  παράλογη. Αν όμως δεν έβαζε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση να στεγαστεί και ο ΠΑΟΚ η υπόθεση θα είχε λήξει με την προτεινόμενη συμφωνία των 8 εκατ. ευρώ, στην πρόταση για την εμπορική συνεργασία με τη Nova για τις υφιστάμενες  συμβάσεις των 5 ομάδων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *