Μια κανονική δημοσιογραφική συνέντευξη ενός Πρωθυπουργού σε δύο δημοσιογράφους

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το γεγονός της προεκλογικής περιόδου ήταν η συνέντευξη Α. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ. Όχι μόνο για τη διαδρομή που διανύθηκε από τη μέρα της καταστροφικής απόφασης του εμπάργκο, αλλά για την ίδια τη συνέντευξη, τη μορφή, το περιεχόμενό της και τον καταιγιστικό ρυθμό που είχε.

Σίγουρα οι φανατικοί των δύο πλευρών θα απογοητεύτηκαν πάρα πολύ. Όσοι από τη ΝΔ περίμαναν να δουν τον Πρωθυπουργό της χώρας, να βγαίνει από το στούντιο με πατερίτσες μώλωπες στα μάτια θα τα έχουν με τους δημοσιογράφους και το σταθμό “που έδωσε το βήμα”. Και όσοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, περίμεναν να βγουν οι δημοσιογράφοι με κατεβασμένο το κεφάλι και να απολογηθούν οι ίδιοι, μάλλον δεν θα ήταν η βραδιά τους.

Αντιθέτως, ήταν η νύχτα των τηλεθεατών που ήθελαν να ακούσουν από τα χείλη του Πρωθυπουργού τις απαντήσεις και να διακρίνουν που υπάρχει το ψέμα και που η αλήθεια στον κυβερνητικό λόγο και στα μεταδιδόμενα από τα ΜΜΕ. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές και καταιγιστικές για τα περισσότερα ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την ατζέντα που υπάρχει και στην κοινωνία και από τα θέματα που έχουν αναδείξει τα ίδια τα media.

Και ήταν τέτοια η δημοσιογραφική ένταση που θύμισε τις μέρες του 2015, όταν το εύλογο και πιεστικό ερώτημα της εποχής ήταν προς τον Αλέξη Τσίπρα το “που θα βρείτε τα λεφτά”. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες με τις απαντήσεις του, σε μια συνέντευξη με υψηλούς τόνους και ένταση- χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για τη θεματολογία-έδωσε απαντήσεις. Οι εξηγήσεις του μπορεί να μην ήταν πειστικές για όλα τα ζητήματα- καθώς κάλυψε τους συνεργάτες τους- αλλά εξαιτίας της δημοσιογραφικής πίεσης, απάντησε σε πλήθος ζητημάτων ανεβάζοντας την ένταση και από την πλευρά του. ‘Εκανε δηλαδή αυτό που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, έχοντας το χάρισμα: ένα επικοινωνιακό αντάρτικο.

Η στιγμή της βραδιάς που ξεπέρασε το μέτρο ήταν η έμμεση αναφορά από τον Α. Τσίπρα στο σύζυγο της Σίας Κοσιώνη, Κώστα Μπακογιάννη. Η δημοσιογράφος σημειώνουμε πως είχε επικριθεί από τους “φιλελεύθερους” της ΝΔ, για τον τρόπο που είχε αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ. Από την άλλη πλευρά η διάσταση που έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Μακεδονικό, καλώντας τη ΝΔ να απαντήσει επί της επιστολής Κ. Καραμανλή στον Τζ. Μπους για το όνομα “Μακεδονία- Σκόπια” ήταν καθοριστική.

Οι ερώτησεις που περίμεναν οι θεατές αλλά δεν έγιναν ήταν για τις σχέσεις με την Τουρκία, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Και οι τρεις τους, χρειάζονταν μια ώρα ακόμη για να απαντηθούν όλες οι απορίες των πολιτών. Αλλά, αυτό , ακριβώς είναι το κενό που δημιούργησε η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ. Σε 120 λεπτά δεν μπορεί να καλυφθεί ένας χαμένος χρόνος.

Η συνέντευξη αυτή κατήργησε το debate, καθώς ήταν κανονική. Σκληρή πιεστική δημοσιογραφική και ανθρώπινη από την οποία κέρδισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο καθένας κάνοντας καλά τη δουλειά του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *