Στροφή στο Internet of Things

INTERNET

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αξιοποιούν και εμπιστεύονται το Internet of Things (ΙοΤ), σύμφωνα με ΙοΤ Βαρόμετρο της Vodafone

Το 74% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν το ΙοΤ, θα υστερούν έναντι των ανταγωνιστών τους στην επόμενη πενταετία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Vodafone, ο παγκόσμιος ηγέτης στο IoT με 80,9 εκατ. συνδέσεις, ανακοίνωσε τα ευρήματα του τελευταίου Βαρομέτρου του ΙοΤ. H έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.758 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, αποκαλύπτει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί πλέον το ΙοΤ, επισημαίνει ότι το 70% όσων το υιοθετούν έχει ξεπεράσει το πιλοτικό στάδιο και συμπληρώνει ότι το 95% όσων το έχουν υιοθετήσει, διακρίνει ήδη τα οφέλη των επενδύσεων στη συγκεκριμένη τεχνολογία, η χρήση της οποίας πλέον αποκτά ευρύτερες διαστάσεις.

Ενώ οι περιπτώσεις χρήσης του ΙοΤ ποικίλλουν – από ιατρικούς εξωσκελετούς έως συνδεδεμένα ελαστικά – η έρευνα δείχνει ότι το ΙοΤ επηρεάζει τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και τον κλάδο στον οποίον δραστηριοποιούνται. Το 60% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το ΙοΤ συμφωνεί ότι είτε έχει οδηγηθεί στον τεχνολογικό μετασχηματισμό στον τομέα τους είτε πρόκειται να το πράξει κατά την επόμενη πενταετία. Το 84% όσων το έχουν υιοθετήσει, κάνει λόγο για αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο ΙοΤ, με το 83% να διευρύνει το φάσμα των ΙοΤ εφαρμογών, προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη του.

Η έκθεση βαθμολογεί επίσης τις επιχειρήσεις στη χρήση του IoT, αξιολογώντας τη στρατηγική, την ολοκληρωμένη χρήση και την υλοποίηση εφαρμογών ΙοΤ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση συμπεραίνει ότι το 53% όσων έχουν υιοθετήσει το ΙοΤ, κατατάσσεται  στις κατηγορίες των πιο προηγμένων τεχνολογικά επιχειρήσεων. Σε περιφερειακό επίπεδο, οι επιχειρήσεις της Αμερικανικής ηπείρου εμφανίζονται να είναι οι πιο προωθημένες αναφορικά με τη χρήση του ΙοΤ, καθώς το 67% των οργανισμών που το χρησιμοποιούν κατατάσσεται  στις κατηγορίες των πιο προηγμένων τεχνολογικά εταιρειών, σε σύγκριση με το 51% των εταιρειών στην Περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού και το 46% στην Ευρώπη. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις στην Αμερικανική ήπειρο προχωρούν ταχύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, μεταβαίνοντας από μεμονωμένα έργα ΙοΤ σε συντονισμένα, στρατηγικά προγράμματα.

Οι πιο προηγμένες τεχνολογικά επιχειρήσεις εμφάνισαν επίσης τη μεγαλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους στο ΙοΤ. Το 87% των εταιρειών που κατατάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία της χρήσης της τεχνολογίας ανέφερε σημαντικές αποδόσεις ή οφέλη από τη χρήση του ΙοΤ, σε σύγκριση με μόλις το 17% των εταιρειών που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «αρχάριου» χρήστη. Τα οφέλη αυτά ωθούν τις επιχειρήσεις να στηρίζονται όλο και περισσότερο στο ΙοΤ. Το 76% όσων το αξιοποιούν, θεωρεί ότι το ΙοΤ είναι ένας παράγοντας καίριας σημασίας για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων. Ορισμένοι μάλιστα δυσκολεύονται να φανταστούν την επιχειρηματική τους λειτουργία χωρίς αυτό – το 8% των επιχειρήσεων που το έχουν υιοθετήσει δηλώνει ότι «η συνολική τους επιχειρηματική δραστηριότητα εξαρτάται από το ΙοΤ».

Ο διευθύνων σύμβουλος ΙοΤ του Vodafone Business κ. Stefano Gastaut δήλωσε σχετικά: «Το IoT  αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για την επιχειρηματική επιτυχία σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, καθώς το 72% όσων το έχουν υιοθετήσει, δηλώνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αδύνατος χωρίς αυτό. Τα καλά νέα είναι ότι οι πλατφόρμες του ΙοΤ καθιστούν πιο εύκολη την ανάπτυξη της τεχνολογίας για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, ενώ το NB-IoT και το 5G πρόκειται να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τη δυναμική του. Σε αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν όχι το εάν, αλλά το πώς θα αξιοποιήσουν το ΙοΤ στη λειτουργία τους, καθώς και να δεσμευθούν πλήρως στην τεχνολογία ώστε να αποκομίσουν το μεγαλύτερο όφελος».

Όσον αφορά το μέλλον, η νέα τεχνολογία θα συνεχίσει να ενισχύει την απόδοση του ΙοΤ. Πάνω από το ήμισυ (52%) όσων το έχουν υιοθετήσει, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία 5G, που υπόσχεται να υποστηρίξει μεγαλύτερους όγκους δεδομένων, να αυξήσει την αξιοπιστία του ΙοΤ και να διασφαλίσει σχεδόν μηδενικές καθυστερήσεις. Σε συνδυασμό με το mobile edge computing, που θα επεξεργάζεται την κίνηση των εφαρμογών πλησιέστερα στις παρυφές του δικτύου, οι χρήστες μπορούν να αναμένουν καλύτερη απόδοση, μικρότερο κίνδυνο και υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Οι τεχνολογίες ΙοΤ της Vodafone έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία διασυνδεδεμένων οχημάτων που κατασκευάζονται από τις Aston Martin, Audi, BMW, Mercedes Benz, Ford, Jaguar Land Rover, Lamborghini, Porsche, VW, καθώς και σε σκούτερ της Yamaha. Το δίκτυο και οι υπηρεσίες ΙοΤ της Vodafone υποστηρίζουν επίσης τη λειτουργία έξυπνων μετρητών για λογαριασμό εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι Centrica, EDF και nPower, ενώ παρέχουν διασύνδεση σε ηλεκτρονικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως το Amazon Kindle, καθώς και σε συσκευές που παράγονται από τις Bosch, Panasonic και Philips Lighting.  

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *