Αθέμιτος ανταγωνισμός από το Netflix σε βάρος Cosmote TV – Nova

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

> Φθηνότερη συνδρομή, άνευ (φ)όρων!<

Σε ένα δυσβάστακτο καθεστώς εξακολουθούν να λειτουργούν οι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, δεχόμενοι αθέμιτο ανταγωνισμό από το Netflix. Η τεράστια διαφορά στην τιμή ανάμεσα στο Netflix (10-12 ευρώ) και στις συνδρομές της Cosmote TV και της Nova οφείλεται στην τεράστια επιβάρυνσή τους με φόρους και τέλη. Το Netflix δεν έχει έδρα στην Ελλάδα και δεν αποδίδει φόρους, ούτε γυρίζει σειρές στην Ελλάδα. Αποδίδει μόνο ΦΠΑ από χώρα-μέλους της ΕΕ.

Δεν διαθέτει άδεια για τη μετάδοση του προγράμματος μέσω Internet, κάτι που είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Ακόμη δεν έχει υπογράψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, αν και χρησιμοποιεί δίκτυα των ανταγωνιστών του (οπτικές ίνες), τα οποία είναι και απαραίτητα για τη μετάδοση. Αξιοσημείωτο είναι πως το Netflix δεν διαθέτει εργαζόμενους μισθοδοτούμενους στη χώρα. Επίσης, παγκοσμίως, δεν ανακοινώνει αριθμό συνδρομητών. Αποτελεί όμως κυρίαρχη τάση θέασης προγραμμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο μεγάλοι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης πληρώνουν για την υπογραφή σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και ετήσιο κλιμακούμενο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών ανάλογα με τα έτη εκπομπής (0,5%-3%). Από το 2015 πληρώνουν ειδικό φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10% ανά πελάτη (και 5% για το Internet) και επιπλέον 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ κάθε μήνα. Καταβάλουν ετησίως και ένα ποσό για παραγωγές και συμπαραγωγές ελληνικών ταινιών, έχουν έδρα στην Ελλάδα, αποδίδουν ΦΠΑ και εταιρικούς φόρους και διαθέτουν μισθοδοτούμενους εργαζόμενους.

Ευθύνη ΕΣΡ – υπουργείου Οικονομικών

Είναι αρμοδιότητα της Αρχής να ζητήσει εξηγήσεις από το Netflix και υποχρέωση της κυβέρνησης να αναμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε και αυτή η επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας εθνικές υποδομές τηλεπικοινωνιών, να πληρώσεις τους αναλογούντες φόρους.

28 thoughts on “Αθέμιτος ανταγωνισμός από το Netflix σε βάρος Cosmote TV – Nova

  1. Η τεράστια διαφορά τιμής μεταξύ netflix και εγχώριων εταιριών υπάρχει γιατί οι εσωτερικοί δεν έχουν μάθει ακόμα την οικονομία κλίμακας.
    Η Neflix υπολόγισε πως για να μπει σε κάθε σπίτι πρέπει να κοστίζει από 8 έως 12 ευρώ. Οι ελληνικές εταιρίες βγάλανε ένα αυθαίρετο νούμερο για να μπουν σε σπίτια αρκετά ευκατάστατων.
    Η netflix λοιπόν δεν είναι ανταγωνιστής των εγχώριων μιας και αυτός που έχει netflix δεν σημαίνει πως αν δεν υπήρχε αυτό θα έβαζε Nova ή ote με τις απαγορευτικές τους τιμές.
    Φόρο πληρώνει ο καθένας στη χώρα του. Όπως και εγώ αν πάρω το Nova από το Λίβανο για παράδειγμα η Nova δεν θα πληρώνει φόρους στο Λίβανο. Νομίζω είναι αστείο να το εξηγήσουμε παραπάνω.
    Παρόλα αυτά η Netflix έχει Έλληνες εργαζόμενους και αρκετούς μάλιστα. Μεταφράσεις, μεταγλωττίσεις γίνονται από Έλληνες πχ.
    Τώρα το πόσους συνδρομητές έχει νομίζω δεν αφορά κανένα.
    Τα χαράτσια τύπου ΕΔΟΕΑΠ καλό θα ήταν να μην τα πληρώνουν ιδιωτικές εταιρίες. Δεν υπάρχει λόγος και θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια.
    Τέλος η χρήση δικτύου που αναφέρεται, γίνεται από τους χρήστες όχι από το netflix, όπως και κάθε άλλη χρήση δικτύου. Πχ διαβάζω mediagr.org, εγώ χρησιμοποιώ το δίκτυο όχι το Mediagr.

  2. Δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Μιλάς για έναν ιντερνετικό πάροχο και τον ανακατεύεις με τηλεοπτικό σήμα. Είσαι τουλάχιστον ανόητος, αφου μπερδεύεις τον κόσμο με την αμάθεια και άγνοια σου ! Εσένα πρέπει να απαγορεύσουν να γράφεις άρθρα !

    1. Συριζόπουλος είναι αυτός ο Κουφόπουλος;

  3. Με τετοια μυαλα που κουβαλας εσυ και η κρατιστική σου συντεχνια σου κουφόπουλε, δικαιωνεις εκεινους που διαλεγουν την πειρατεία.

      1. Τα δικά σου ποια είναι; Να πληρώνεις φόρους εσύ και όχι το Netflix;

  4. Το Netflix ΔΕΝ χρησιμοποιεί υποδομές αλλά έχει τις δικές του. Τις υποδομές τις χρησιμοποιούν και τις πληρώνουν οι συνδρομητές.

  5. Αν θέλεις να δεις έργο από Cosmote πρέπει να πληρώσεις κι ας έχεις συνδρομή. Το Netflix με 12 ευρω το μηνα και για 4 διαφορετικούς πελάτες ( πληρώνει ένας καί τό μοιραζει σε τρεις άλλους με τον ίδιο κωδικο) .Με Cosmote πληρωνεις για 24Mps καί έχεις 4mps. Αρκετά με το κλέψιμο της Cosmote

  6. “Είναι αρμοδιότητα της Αρχής να ζητήσει εξηγήσεις από το Netflix και υποχρέωση της κυβέρνησης να αναμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε και αυτή η επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας εθνικές υποδομές τηλεπικοινωνιών, να πληρώσεις τους αναλογούντες φόρους.”
    Αυτός ο επιλογος είναι υποπροϊόν νοοτροπίας της δεκαετίας του 50. Ούτε για γέλια.

  7. Προτείνεις να φορολογηθεί το Netflix ή να απαλλαγεί απο τη φορολογία η cosmote και η nova; Θα ησουν ευχαριστημένος αν το netflix σταματήσει να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα; Ποιες προσπαθειες βλέπεις να κάνουν οι εσωτερικοί πάροχοι για βελτίωση των υπηρεσιων τους; Τα 24Mbps στα 35 Eυρω και τα 50Mbps στα 50; Αν δεν ειχαν το αθλητικό περιεχόμενο θα ήταν οι πλατφόρμες τους ακομη ανοικτές; Αν αφαιρέσουμε τους φόρους θα μειωσουν τις τιμες; Ή καλύτερα να φορολογήσουμε πρωτοι απο ολους το internet με επιχειρημα την πάταξη του αθεμιτου ανταγωνισμού; Τα πράγματα αλλαζουν. Καλα θα ήταν να το καταλαβουν και οι πάροχοι και να μην περιμένουν να ξεστοκαρουν δορυφορικες κεραίες της δεκαετίας το 90 κρατώντας τις διαδικτυακές υποδομες της χωρας τελευταίες στην Ευρώπη.

  8. Αναμεταδόσεις προγραμμάτων που αγοράζουν από έξω κάνουν τα τοπικά δορυφορικά. Δεν παράγουν τίποτα, απλοί μεταπράτες είναι και βάζουν και παρανόμως διαφημίσεις. Σε υποχρεώνουν σε μακροχρόνια συμβόλαια με ποινές και χρονοβόρες διαδικασίες. Καιρός να προσαρμοστούν ή να κλείσουν.

  9. Ναι ρε παιδιά μη χάσουν οι Γερμανοί και αραβες ιδιοκτήτες των δηθεν ελληνικών συνδρομητικών

  10. ειχα δει εδω και μερες το θεμα αλλα ειλικρινα δεν πιστευα οτι θα υπαρξει σοβαρος ανθρωπος να υπερασπιστει αυτη την επιθεση που δεχομαστε εμεις ως καταναλωτες. Γιατι μην κοροιδευόμαστε η επιθεση αυτη προς το νετφλιξ ειναι πρακτικά επίθεση προς εμας ως καταναλωτές και εξυπηρετει το μονοπωλιο 2-3 εταιριών που προσφέρουν σκουπιδι περιεχομενο. Επίσης γενικα το αρθρο ειναι γεμάτο ανακρίβειες, απο το οτι το νετφλιξ χρησιμοποιεί τηλεπικοινωνιακές υποδομές (εγω ως τελικός χρηστης χρησιμοποιώ τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τις πληρωνω ακριβα γι αυτό), ως οτι δεν εχει εργαζομενους στην ελλάδα εως οτι εχει οποιαδηποτε αρμοδιοτητα το εσρ. Θα κλείσω λέγοντας, εστω οτι καταφέρνουμε να διωξουμε το νετφλιξ απο την ελλάδα επόμενο στην λίστα είναι το youtube? αφου πλεον μεγαλο μερος της διαφημισης πηγαινει εκει… Οι λογικές του “χωραφακι” και της συντεχνίας εχουν τελειώσει αυτη η επιθεση νομικά δεν εχει καμια ελπίδα καθως δεν στηρίζεται σε κανενα πραγματικο επιχειρημα αλλα και εστω οτι νομικα προχωραει εχουμε να φαμε τετοια προστιμα απο ευρωπαικη ενωση (ελευθερη διακινηση υπηρεσιων) που δεν θα εχει πολυ μελλον ετσι κι αλλιως

    1. 1. Δεν υπάρχει επίθεση στους καταναλωτές. Μόνο η διαπίστωση πως η μια εταιρεία πληρώνει ΦΠΑ στην Ολλανδία και οι άλλες δύο πλήθος φόρων. Σε ικανοποιεί αυτό Νίκο.
      2. Τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδίδονται από το Netflix, μεταδίδονται και από Cosmote TV και Nova. Δεν είναι λοιπόν σκουπίδια.
      3. Νίκο, για τη μετάδοση των σειρών από το Netflix χρειάονται δίκτυα οπτικών ινών. Υπάρχει δε η απαίτηση να είναι εξαιρετικά. Τη δουλειά αυτή κάνουν ο ΟΤΕ (σήμερα Cosmote), η Vodafone και η WIND. Ο ανταγωνιστής τους τα χρησιμοποιεί για να μεταδίδει πρόγραμμα. Τα χρησιμοποιούν και οι χρήστες, αλλά μονο αυτολι
      4. Το Netflix δεν έχει εργαζομενους στην Ελλάδα και δεν έχει αναθέσει καμία παραγωγή, σε αντίθεση με την Τουρκία. Στην Ισπανία μάλιστα συμπράττει για τη δημιουργία κέντρου παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων. Νίκο, δεν θέλεις ελληνικές παραγωγές και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα;
      5. Κανείς δεν θέλει να διώξει το Netflix. το αντίθετο. αλλά οι σχέσεις πρέπει να είναι ισότιμες
      6. το Netflix είναι συνδρομητικό , το youtube όχι. Το νομικό καθεστώς αφορά τις συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες.
      7. H συζήτηση στις χώρες της ΕΕ είναι για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ψηφιακών εταιρειών. Το πρώτο βήμα έγινε από τη Γαλλία, από 1.1.2019
      8. Μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό, όχι για κάτι άλλο.

      1. Δεν ξέρω γιατί λες τόσες ανακρίβειες. Είναι τόσες πολλές που μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως λέγονται με δόλο.
        Λες πως το νετφλιξ πληρώνει φπα στην Ολλανδία. Δεν λες όμως πως αυτό κατόπιν αποδίδεται στην Ελλάδα. Επίσης το νετφλιξ πληρώνει φόρους στην Ολλανδία. Το αν οι φόροι στην Ελλάδα είναι ληστρικοι και υπάρχουν και επιπλέον συντεχνιακά χαράτσια του τύπου ΕΟΔΕΑΠ, αυτός είναι ένας απ’τους λόγους που δν είμαστε ανταγωνιστικοί σαν χώρα και οι μεγάλες εταιρείες έχουν έδρα εκτός. Η λύση λοιπόν είναι η φορολογία να χαμηλώσει και τα χαράτσια να κοπούν.
        Πάντα λέμε για κάτι αν αξίζει.Ναι τα συνδρομητικά έχουν κοινό περιεχόμενο με το νετφλιξ και το ίδιο σέβεται τις αποκλειστικότητες. Όπως όταν το 90% του προγράμματος τους είναι για σκουπίδια τοτε δεν αξίζει. Δεν είναι value for money.
        Αυτό που λες για τους οπτικές είναι δεν ισχύει. Σε χαλκό 5mbs (από τα 24) βλέπεις τέλεια νετφλιξ. Τη δουλειά που λες την κάνουν οι εταιρείες που ανέφερες και πληρώνονται άδρα για αυτό από μένα και από σενα. Μάλιστα έχουμε από τις ακριβότερες υπηρεσίες στην Ευρώπη ειδικά στην κινητή. Το πως θα χρησιμοποιήσω λοιπόν το bandwidth που χρυσοπληρώνω δεν αφορά ούτε τη Νοβα Tv Ούτε το ote tv.
        Το νετφλιξ είχε κάνει διαγωνισμό για μεταφραστές και μεταγλωττιστες για ελληνικά. Τούρκοι νομίζεις ότι είναι; έχω γνωστούς που δουλεύουν εκεί. Σε διαβεβαιώ πως είναι Έλληνες.
        Οι σχέσεις είναι ισότιμες. Η κάθε εταιρεία έχει το δικό της business plan. Η νοβα και ο ΟΤΕ θελουν 1000 πελάτες με 30 ευρώ. το νετφλιξ θέλει 1000000 με 10.
        Το youtube έχει και συνδρομητική υπηρεσία. αυτούς τους βάζουμε χαράτσι; στο pornhub premium?

        1. Αγαπήτε καλησπέρα
          Θα συμφωνήσω πως έχουμε ακριβές τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Όμως κάποιος σκάβει τη γη για να βάλει χαλκό, και αυτός δεν το newtflx. Το netfilx “απαιτεί” για λογαριασμό των καταναλωτών του συνδρομητών ποιοτικές οπτικές ίνες για να υπάρχουν συνδέσεις και θεάσεις χωρίς διακοπή. Κατά τα άλλα: Υποτιτλισμό και μετάφραση κάνει και η ΕΡΤ ή τον αναθέτει σε διάφορες εταιρείες. Δεν είναι μια τεράστια δαπάνη.
          Αλλά ας μιλήσουμε για οικονομία. Καταρχήν για το Netflix
          -Πόσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει το Netflix;
          -Πόσες σειρές έχει γυρίσει στην χώρα αυτή;
          -Ποιος είναι ο εταιρικός φόρος που πληρώνει στην Ελλάδα;
          -Ποιες οι ασφαλιστικές εισφορές;
          -Εχει έδρα στη χώρα;
          -Τα χρήματα των συνδρομών που πηγαίνουν;
          Για τους άλλους δύο, Cosmote TV και nova:
          -Πόσα πληρώσαν για την απόκτηση της άδειας και την υπογραφή σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο;
          -Πόσα πληρώνου κάθε χρόνο για τη δορυφορική μετάδοση;
          -Ποιος είναι ο εταιρικός φόρος που πληρώνουν
          -Ποιος είναι ο ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης, που καταβάλουν;
          -Πόσες θέσεις εργασίας (μισθοδοτούμενες) έχουν δημιουργήσει;
          -Πόσες εργασίες έχουν αναθέσει σε εξωτερικές εταιρείες
          -Πόσα για υπότιτλους και μεταφραστές;
          -Πόσα για παραγωγές και συμπαραγωγές;
          -Είναι κερδοφόρες;
          Υ.Γ. Αυτά με το youtube και το pornhub τα έγραφε και ο Κ. Γιαννακίδης στο twitter. Παιδιά δεν βλέπω σπουδαία έμπνευση απόψε

        2. Τώρα είδα αυτό που έλεγες για το “δόλο”. Είναι ένας ωραίος τρόπος να ανοίγεις μια συζήτηση κατηγορώντας τον άλλο. Δεν στα είπαν καλά, λοιπόν. Μια επιπλεόν ερώτηση: Στο 90% του προγράμματος που λες ότι είναι για τα σκουπίδια, αφού εξαιρείς τα προγράμματα που είναι κοινά σε netflix και Cosmote ή Nova βάζεις και το Fox; Ή το HBO.
          Λαι το σημειώνω αυτό γιατί όπως γράφεις έχεις πληροφορίες, πως αποδίδεται ο ΦΠΑ από την Ολλανδία στην Ελλάδα, ενώ γνωρίζεις και από “φίλους” πως υπάρχουν μεταφραστές και υποτιτλιστές για το Netflix. Μου κάνουν για πληροφορίες που μπορεί να είχε η ίδια η εταιρεία ή η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που την εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Λοιπόν αγαπητοί το πρόβλημα δεν είναι με το Netflix και σε παρακαλώ να το μεταφέρεται εκεί που πρέπει. Το ζήτημα είναι των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών Αρχών. Πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι για όλους, εντός χώρας. Λυπάμαι που από χθες οι εκπρόσωποι έχουν “πάρει φωτιά” και απαντάνε με διάφορους τρόπους και μεθόδους. αλλά δεν έχουν διαβάσει, σωστά το άρθρο. Ενημέρωστε στα κεντρικά, γιατί χάνετε τσάμπα το χρόνο σας, με όλα αυτά. Το Netflix είναι εξαιρετικό και αλλάζει τα δεδομένα.

  11. Για να είμαστε ρεαλιστές το Netflix δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τους νόμους μας, γιατί είναι οπισθοδρομικοί νόμοι και γιατί είμαστε μικρή χώρα. Ουσιαστικά αυτό που ζητάτε είναι η κατάργηση του αλά Uber. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις.

  12. Συγχωρέστε την άγνοιά μου αλλά τι εννοούμε “μετάδοση προγράμματος” αναφερόμενοι σε VOD υπηρεσία ?
    Απαιτείται αλήθεια αδειοδότηση για να κάνει κανείς χρήση (όχι παροχή) του backbone στο internet στην Ελλάδα ?
    “Εθνικές υποδομές τηλεπικοινωνιών” για online περιεχόμενο; Πως ειχα τη ψευδαισθηση οτι το διαδικτυο υπάρχει κι εκτος Ελλάδας.
    Τι έτος έχουμε; Θυμάμαι τον αειμνηστο Μαρουδα να απειλεί με κατάρριψη τους δορυφόρους που παραβιαζουν τον εθνικο χωρο.
    Οι στρεβλώσεις και η αδικίες που αναγράφονται στο άρθρο έχουν βάση, αλλά είναι από δεκαετίες διαπιστωμένο ότι αυτό που λείπει ειναι το διεθνές θεσμικό πλαίσιο για τη ΧΡΉΣΗ του διαδικτύου και οι αντίστοιχοι φορείς που θα το εφαρμόσουν.
    Οποιαδήποτε πρόταση για εθνικούς φορείς , και αποφάσεις τους , ειτε αφορά στη διακοπή της επίσημης (και μονο) χρήσης , είτε είναι ευθυμογράφημα .

    1. Ερώτηση: Πληρώνει τους παρόχους στις ΗΠΑ, το Netflix για τη χρήση του bandwidth;

  13. Για ποιον ακριβώς λόγο το νετφλιξ ή ο οποιοσδήποτε άλλος να πληρώνει το ταμείο των δημοσιογράφων; Στη διάρκεια της κρίσης ξέρετε πόσοι δημοσιογράφοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό; ΚΑΝΕΝΑΣ; Γιατί; Επειδή είναι κοπρίτες που ζούσε με τα λεφτά όλων των υπολοίπων. Δεν υπάρχει χώρος για αυτόν τον κατιμα πουθενά άλλου στον κόσμο εκτός από τον σκουπιδοτενεκέ του πλανήτη που κατάντησαν οι δημοσιογράφοι την Ελλάδα.

  14. ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΦΩΝΙΣΜΟΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΙΠΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΑΣΑΝΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΒΛΕΠΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕΣ? ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ? ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ? ΑΝ ΟΧΙ ΑΣ ΨΑΞΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ.

  15. Καλησπέρα σας. Σχολιάζω επειδή θεωρώ πως μόνο μέσα από αντίλογο και διαφωνίες ή συμφωνίες, αποκτούν πραγματική αξία τα δημοσιογραφικά άρθρα. Αλλιώς είναι απλές καταγραφές γνώμης. Δε νομίζω πως οι δημοσιογράφοι πληρώνονται για να καταγράφουν απλώς τη γνώμη τους, αλλά για να προκαλούν τη σκέψη του κοινού (τουλάχιστον θεωρητικά).
    Προσωπικά δεν διακρίνω περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού σε αυτή την κόντρα που έχει ξεσπάσει και μοιάζει με κάθε άλλη κόντρα που ξεσπά μεταξύ επιχειρήσεων όταν μία από αυτές μεγαλώνει σε σημείο που αρχίζει να “τρώει από την πίτα” μιας άλλης. Όμως για την οικονομία της συζήτησης θα το δεχτώ, παραβλέποντας και τις αρκετές ανακρίβειες του άρθρου σας σε διάφορα θέματα, που θα έπρεπε να είχαν προσεχθεί περισσότερο από έναν άνθρωπο που κάνει ρεπορτάζ ΜΜΕ από το 1993.
    Άραγε η Nova και η Cosmote όλα τα χρόνια της λειτουργίας τους έχουν πράξει ποτέ με αθέμιτο τρόπο απέναντι στον ανταγωνισμό; Εάν ναι, θα ήταν χρήσιμο να μάθει το αναγνωστικό κοινό πότε και με ποιό τρόπο, μιας και οι κρίνοντες οφείλουν να κρίνονται. Εάν δεν γνωρίζετε, θα ήταν κοπιώδες μεν, αλλά πολύ σημαντικό αντικείμενο για την επόμενη έρευνα σας. Αυτό θα έπειθε και τους τυχόν κακοπροαίρετους σχετικά με την στόχευση του άρθρου σας.
    Για παράδειγμα: Με ποιό καθεστώς και με ποιό κόστος προβάλλεται το αθλητικό πρόγραμμα της Nova στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ; Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός; Πληρώνουν τα ίδια με τα συνοικιακά καφενεία (που παρεμπιπτόντως από όταν ξεκίνησε αυτό μεταξύ πρακτορείων-Nova έχουν ερημώσει); Σημειωτέον, δεν έχω καφενείο. Άραγε το stoiximan.gr, το sportingbet.gr, κλπ, κλπ, έχουν ίδιες συνθήκες ανταγωνισμού με τον ΟΠΑΠ όταν εγώ μπορώ να πάω εκεί να δώ έναν αγώνα δωρεάν; Σημειωτέον, δεν εχω στοιχηματική εταιρεία.
    Άλλο παράδειγμα: Η ίδια η Nova τηρεί τον υγιή ανταγωνισμό όταν αποδίδει τηλεοπτικά δικαιώματα με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά σε ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες; Αξιολογεί όντως την εμπορικότητα των ομάδων ή χρηματοδοτεί με βάση το πελατολόγιο της και ποιές ομάδες προτιμά εκείνο; Εδώ και χρόνια δεν αποδίδει με βάση την τελική κατάταξη, των πρωταθλημάτων, αλλά όπως η ίδια επιθυμεί; Τότε είναι επιλογή εταιρικής πολιτικής ενώ για τους άλλους είναι αθέμιτος ανταγωνισμός;
    Άλλο παράδειγμα: H Cosmote σέβεται τον υγιή ανταγωνισμό όταν δημιουργεί την πλατφόρμα cosmoteinsurance; Εάν δεν γνωρίζετε την χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, σας ενημερώνω πως πρόκειται για βάναυση κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, μιας και η Cosmote χρησιμοποιεί στοιχεία και τηλέφωνα ανθρώπων που τα έδωσαν για παροχή τηλεπικοινωνιακών προϊόντων που ξαφνικά βρίσκονται στο “εν δυνάμει πελατολόγιο” της ασφαλιστικής πλατφόρμας της Cosmote. Σημειωτέον: Δεν έχω ασφαλιστική εταιρεία. Ένας απλός ασφαλιστής που λιώνει καθημερινά παπούτσια στο περπάτημα αναζητώντας πελάτες έχει τις ίδιες συνθήκες να εργαστεί απέναντι στην Cosmote που τους βρήκε προίκα πουλώντας “μπαλίτσα και ταινίες”; Και στέκομαι μόνο στον αθέμιτο ανταγωνισμό για την οικονομία της συζήτησης, διότι αν δούμε και τις νομικές παραβάσεις (προσωπικά δεδομένα, ΙDD, GDPR, ποιοί άνθρωποι και πώς πωλούν ασφαλιστικά προϊόντα για ΄χαρη της Cosmote και με τι εκαπίδευση, κλπ, κλπ) θα τελειώσουμε αύριο. Ίσως όμως θα έπρεπε να γίνει και αυτή η συζήτηση για να δούμε πώς σέβονται τους νόμους εκείνοι που κόπτονται αν το Netflix τους παραβιάζει.
    Άλλο παράδειγμα: Πόσο υγιής ανταγωνισμός υπάρχει όταν η δική μου επιχείρηση πληρώνει Χ ευρώ για 24 mbps και έχω πραγματικά 4 ενώ η ίδιου τύπου επιχείρηση σε άλλη περιοχή έχει 14; Η απάντηση “στην περιοχή σας το δίκτυο είναι παλιό” δε νομίζω πως θα έπρεπε να με αφορά από την στιγμή που πληρώνω τα ίδια με τον ανταγωνιστή μου αλλά έχω διαφορετική παροχή υπηρεσιών. Ακούσατε ποτέ την Cosmote να χρεώνει διαφορετικά με βάση την πραγματική ταχύτητα (αν και με το νέο νόμο θα αναγκαστεί και εκείνη και όλοι επιτέλους να σοβαρευτούν);
    Όσο για το περιβόητο δίκτυο (οπτικών ινών ή μη) που “σφετερίζεται” το Netflix, καλό θα ήταν να κάνετε και να παρουσιάσετε και μία έρευνα σχετικά με το πόσο πλήρωσαν και πληρώνουν για το ίδιο δίκτυο οι ιδιωτικές εταιρείες που όλο στόμφο τονίζετε πως πληρώνουν φόρους, μισθούς, κλπ. Να θυμίσουμε πως αυτό το δίκτυο το πλήρωσε, (το πληρώνει και θα το πληρώνει) ο ελληνικός λαός από το 1949. Τότε που ήταν δημόσιο. Μήπως αυτό δεν πειράζει διότι γίνεται στα πλαίσια της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στη χώρα;
    Δεν γνωρίζω τον Κο. Γιαννακίδη που αναφέρετε σε σχόλιο σας, αλλά θα προτιμούσα από εσάς μια απάντηση για το youtube, pornhub, κλπ που ανέφεραν άλλοι αναγνώστες. Αν το αναφέρει και ο Κος. Γιαννακίδης, απαντήστε και σε εκείνον. Οι συζητήσεις χρειάζονται επιχειρήματα και απαντήσεις, όχι ειρωνείες. Δηλαδή εάν εγώ διαφωνώ με εσάς είμαι έμισθος παπαγάλος του Netflix (από αυτούς που λέτε ότι δεν έχει!), ενώ αν εσείς διαφωνείτε με εμένα είστε απλά νομοταγής φορολογούμενος που ζητά δικαιοσύνη;
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία στη σελίδα σας. Πραγματικά θα μου άρεσε να δω μια απάντηση σας.
    Υ.Γ.: Αν αναζητήσετε καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν παντού και σε όλα. Είναι ένα από τα κουσούρια της ελεύθερης οικονομίας. Ειδικότερα αν ψάξετε εκείνους που σήμερα κουνάνε το δάχτυλο επειδή χάνουν κέρδη, θα δείτε ότι είναι πρώτοι και καλύτεροι στη λίστα των παραβατών. Σημειωτέον: Δεν έχω ούτε Nova, ούτε Netflix, ούτε CosmoteTv. Έχω την εξίσου συνδρομητική ΕΡΤ η οποία επίσης παραβιάζει κατάφορα κάθε υγιή ανταγωνισμό. Nova, CosmoteTv, Netflix, αν έχουν ζημίες θα κλείσουν. Άραγε αν η ΕΡΤ και φέτος όπως κάθε χρόνο έχει ζημιές, θα κλείσει; Πόσο δίκαιο είναι αυτό για τους άλλους; Είναι υγιές όταν μια εταιρεία έχει υποχρεωτικά κάθε σπίτι συνδρομητή ενώ οι άλλες όχι;

    1. Συγγνώμη, αλλά είναι μακροσκελές το άρθρο σας.
      -Η ΕΡΤ δεν έχει ζημίες. Είναι πλεονασματική τουλάχιστον από το 2011. Το στοιχείωδες είναι αφού γράφετε τόσα πολλά και για τόσους διαφορετικούς κλάδους να έχετε ελέγξει τα δεδομένα. Στο σημείο που σίγουρα γνωρίζω, διαπιστώνω πως τα πράγματα, σχετικά με την ΕΡΤ, δεν είναι έτσι όπως τα γράφετε. Κατά τα άλλα: Ο αθέμιτος ανταγωνισμός προσδιορίζεται στην υπόθεση των φόρων. Οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης πληρώνουν εταιρικό φόρο, και φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης. Επίσης έχουν θέσεις εργασίες, κάνουν ή αναθέτουν παραγωγές και υποστηρίζουν, στο πλαίσιο της νομοθεσίας του 2% τον ελληνικό κινηματογράφο, διαθέτοντας χρήματα για συμπαραγωγές ή διαφημιστικό χρόνο. Όλα αυτά σημαίνουν, τήρηση της νομοθεσίας, αναφορικά με τους φόρους και ενίσχυση του οπτικοακουστικού κλάδου. Μην κουράζεστε με μακροσκελή άρθρα, το θέμα είναι απλό: Θέσεις εργασίας, παραγωγές, φόροι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *