Μόνο με κρατική διαφήμιση η στήριξη στον Τύπο!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


 
Στα συναρμόδια υπουργεία έχει κολλήσει η επιδότηση του έντυπου Τύπου και το μόνο μέτρο που δείχνει πως μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η διάθεση του επιπλέον ποσού μέσω των επικοινωνιακών προγραμμάτων του Δημοσίου. Ακόμη και αυτό όμως καθυστερεί να υλοποιηθεί. Τα νέα από το μέτωπο της στήριξης των εφημερίδων δεν είναι ευχάριστα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει καμία απάντηση για τη μείωση του ΦΠΑ ή τη μείωση της φορολογίας στο χαρτί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τον έντυπο Τύπο ως μέρος της διαπλοκής. Έτσι, οι προτάσεις που γίνονται στα πρότυπα ενισχύσεων άλλων χωρών στοιβάζονται σε υπουργικά γραφεία χωρίς καμία εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πακέτο στήριξης που φέρνει προς συζήτηση ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος περιλαμβάνει μόνο τη διάθεση κονδυλίου για συγκεκριμένα επικοινωνιακά προγράμματα υπουργείων και φορέων του Δημοσίου για τις εφημερίδες και το διαδίκτυο συνολικού ποσού 50 εκατ. ευρώ ετησίως καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με συνδικαλιστικές ενώσεις και το υπουργείο Παιδείας.
Για τα άλλα μέτρα που έχουν κατά καιρούς συζητηθεί, όπως ο ΦΠΑ, η διανομή, ο φόρος στο χαρτί, χρειάζεται απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ΜΜΕ του Δημοσίου εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, αλλά απάντηση καμία…
Την περασμένη εβδομάδα έγινε η τρίτη συνάντηση ανάμεσα στον αρμόδιο υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο και την ΕΣΗΕΑ με θέμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ΜΜΕ του Δημοσίου, δηλαδή την ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τα δημοτικά ΜΜΕ και το ΑΠΕ. Οι συζητήσεις -κατά πληροφορίες μας- προκαλούν μεγάλες εντάσεις, καθώς δεν έχει μπει στην ατζέντα το μισθολογικό θέμα. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει αποδεχθεί πως στα δημόσια ΜΜΕ ισχύει η ΚΥΑ για τη μισθοδοσία και δέχεται να προχωρήσει σύμβαση, με μοναδικό αίτημα να περιλαμβάνει και την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *