ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Τα 100 χρόνια της “Καθημερινής” στην καρδιά της έντυπης έκδοσης

Με μία μεγάλη συνάντηση, χθες βράδυ Κυριακής, γιόρτασε στο πιεστήριό της η “Καθημερινή”, τα 100 χρόνια από την έκδοσή της.Εκεί όπου τις πρωινές ώρες, κάθε μέρα η ειδησεογραφία, μετατρέπεται σε ιστορία, στην περιοχή Καρελλάς του δήμου Κρωπίας, συνέρρευσαν οι καλεσμένοι της εφημερίδας, μακριά από τα γνωστά σημεία όπου συνήθως γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι τέως Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο Αλέξης Χαρίτσης εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιχειρηματίες και πρώην διευθυντές της εφημερίδας, όπως ο Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος σημερα ηγείται του “Βήματος”, ο  πρώην της αρθρογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, πρόεδρος σήμερα της ΕΡΤ, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της εφημερίδας, η διοίκηση και δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, κ.α.. 

Η επιλογή του εκτυπωτικού εργοστασίου της εφημερίδας, ήταν ένα μήνυμα για την αξία του εντύπου στον ανταγωισμό της εποχής των fake news και της μείωσης της αξίας των εντύπων. Η “Καθημερινή” κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1919 έχοντας ξεκινήσει υποστηρίζοντας τη μία από τις δύο πλευρές στον Εθνικό Διχασμό και σήμερα πρωταγωνιστεί στη μάχη της συναίνεσης για τη συγκρότηση εθνικής πολιτικής. Την εκδήλωση παρουσίασε ο σκηνοθέτης- ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν και βίντεο για την ιστορία της εφημερίδας, για τους αναγνώστες, τις προσωπικότητες από το εξωτερικό που ευχήθηκαν για τα 100 της χρόνια, μεταξύ των οποίων και ο ηθοποιός Γουίλαμ Νταφόε.

Το καλύτερο το επιφύλλαξε για το τέλος ο εκδότης της “Καθημερινής” και οι  εργαζόμενοι στην εφημερίδα δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και πιεστές. Το κουμπί για την εκτύπωση πατήθηκε από τη νέα γενιά, την κόρη του Θέμη Αλαφούζου και το εργοστάσιο ξεκίνησε να τυπώνει ένα 8σέλιδο φύλλο της “Καθημερινής” με την γιορτή που μόλις τελείωνε με το τρέχον ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες και ζεστό, ζεστό διανεμέθηκε στους προσκεκλημένους. Έξω έβρεχε και υπήρχαν λάσπες ολόγυρα στο Κορωπί. Μια καθημερινή βραδιά, δηλαδή.

Βασίλης Κουφόπουλος
Καλύπτω το ρεπορτάζ των ΜΜΕ από το 1993 και παράλληλα ασχολούμαι με την Αθήνα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.