ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τηλεόραση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Επιδότηση σε όλες τις εκπομπές

Σε καθεστώς επιδότησης το σύνολο της ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα! Στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο τροποποιείται το άρθρο 7, παρ. 2, υποπ. Β’ του ν. 4399/2016 και προστίθενται οι επιδοτήσεις για το σύνολο των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, ελεύθερων ή συνδρομητικών. Αν ψηφιστεί αυτή η διάταξη και γίνει δεκτή και από την Κομισιόν, θα επιδοτείται κάθε μεταδιδόμενο πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης (ενημερωτικές εκπομπές, αθλητικά, τηλεπαιχνίδια, reality games, ξένες σειρές).

Με τον τρόπο αυτό αλλάζει εκ νέου η φυσιογνωμία της ελληνικής τηλεόρασης, καθώς το βάρος θα φύγει από την ελληνική μυθοπλασία, η οποία υποστηρίχθηκε από τον «νόμο Κρέτσου» (4487.2017), με σειρές όπως οι «Άγριες Μέλισσες», και η τηλεόραση θα επιστρέψει στα χαμηλότερου κόστους προγράμματα ή και στα ακόμη υψηλότερου κόστους reality από το εξωτερικό, που εξασφαλίζουν επιδότηση.

Πρακτικά, οι θέσεις εργασίας στο κομμάτι της μυθοπλασίας θα μειωθούν, όπως συνέβη και τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, όταν οι ελληνικές σειρές εξαφανίστηκαν από την τηλεόραση. Για να εγκριθεί ο ν. 4487/2017 από την Κομισιόν, χρειάστηκαν διαβουλεύσεις δύο ετών προκειμένου να δεχθεί η Ευρώπη πως πρόκειται για καθεστώς cash rebate, που εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης τροποποίησης υπάρχει ο κίνδυνος των απαγορευμένων από την ΕΕ κρατικών ενισχύσεων.

Βασίλης Κουφόπουλος
Καλύπτω το ρεπορτάζ των ΜΜΕ από το 1993 και παράλληλα ασχολούμαι με την Αθήνα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.