ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Προστασία των ανηλίκων από τα… γυμνά πλάνα


ΕΣΡ: Οι κριτές των reality games οφείλουν να είναι σοβαροί

Κανόνες για την προστασία των ανηλίκων όσον αφορά τα reality shows επιχειρεί να βάλει το ΕΣΡ. Στην απόφαση της Αρχής για το reality game «Greece’s Next Top Model», με την οποία επιβλήθηκε στο Star πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ, αναφέρεται μια σειρά από σοβαρά ζητήματα για τη διαμόρφωση της ταυτότητας και τον ρόλο που παίζει η αμφίεση. Με ομόφωνη απόφαση, το Συμβούλιο έκρινε πως «για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων (και άλλων παρόμοιων) εκ μέρους ανηλίκων τηλεθεατών είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων τους».

Το ΕΣΡ μεταξύ άλλων εστιάζει στους περίφημους κριτές, αναφέροντας πως «η συμπεριφορά και η εκφορά λόγου των κριτών προς τις διαγωνιζόμενες, και ειδικά ορισμένες συνομιλίες αυτών εν απουσία των διαγωνιζομένων, δεν ήταν κόσμιες και ευπρεπείς», σημειώνει δε πως «το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης δεν απαλλάσσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς από την τήρηση των επιταγών της ευπρέπειας και της ποιοτικής στάθμης των εκπομπών».

Και επιπλέον «οι ‘‘πόζες’’ που οι κριτές ζήτησαν από τις διαγωνιζόμενες να πάρουν φορώντας αποκαλυπτικά μαγιό και τα σχετικά πλάνα που μεταδόθηκαν, καθώς και η απομόνωση και εξέταση χωριστά στοιχείων της εξωτερικής εμφάνισης των διαγωνιζομένων με μεγάλη λεπτομέρεια και συχνά από πολύ κοντινή απόσταση εστερούντο ευπρέπειας και καλαισθησίας και δεν εξασφάλιζαν, ουδέ στοιχειωδώς, την απαιτούμενη ποιοτική στάθμη του προγράμματος».

Βασίλης Κουφόπουλος
Καλύπτω το ρεπορτάζ των ΜΜΕ από το 1993 και παράλληλα ασχολούμαι με την Αθήνα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.