ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα «πέναλτι» της σύμβασης ΕΡΤ – ομάδων Super League

 

«Πέναλτι» προβλέπεται από τη σύμβαση της ΕΡΤ με τις ομάδες (Παναθηναϊκό, Άρη, Ατρόμητο, Απόλλωνα Σμύρνης, Παναιτωλικό, Ξάνθη και Λαμία), όταν οι οπαδοί τους συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια. Σε τελεσίδικη καταδίκη με χρηματικό πρόστιμο από τα αρμόδια όργανα της SL, το ποσό που παίρνει κάθε ΠΑΕ απομειώνεται κατά 25.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται σε 50.000 ευρώ όταν η ποινή συνοδεύεται και με διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Προβλέπεται πρόστιμο 75.000 ευρώ σε περίπτωση καθυστέρησης διεξαγωγής του αγώνα και 150.000 ευρώ όταν δεν διεξάγεται ή διακόπτεται. Ακόμη, υπάρχει αφαίρεση ποσού 75.000 ευρώ για τελεσίδικες καταδίκες εξαιτίας δημόσιων δυσμενών δηλώσεων κατά του ποδοσφαίρου. Αν οι ΠΑΕ δεν καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, τότε υπάρχει ισόποση αφαίρεση των ποσών αυτών από τα χρήματα που δίνει η ΕΡΤ.

Θυμίζουμε πως οι ομάδες θα λάβουν, προ ΦΠΑ και παρακρατήσεων, το ποσό των 16.900.000 ευρώ για τη σεζόν 2018-19: Ο Παναθηναϊκός 5.000.000 ευρώ, ο Άρης 2.400.000, ο Ατρόμητος 2.250.000, η Ξάνθη 2.000.000, ο Παναιτωλικός 1.850.000, ο Απόλλων Σμύρνης 1.700.000 και η Λαμία 1.700.000 ευρώ.

 

 Πότε (δεν) επιστρέφονται τα χρήματα

Υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία στο προσύμφωνο ΕΡΤ και ομάδων. Προβλέπεται πως «η τυχόν υποβάθμιση / απαξίωση του πρωταθλήματος, π.χ., λόγω περιστατικών βίας, διακοπής ή μη έναρξης του αγώνων λόγω βιαιοπραγιών κ.λπ., αποτελεί εύλογο λόγο καταγγελίας της συμβάσεως εκ μέρους της ΕΡΤ κατά τη λήξη της πρώτης αγωνιστικής περιόδου (2018 – 2019), αζημίως για την ΕΡΤ, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δικαιολογούν την παύση / αναστολή πληρωμών εκ μέρους της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου». Κοινώς, οι ομάδες, ό,τι και αν κάνουν, θα πάρουν τα χρήματα που αντιστοιχούν.

Επιπλέον, η ΕΡΤ δεν έχει υποχρέωση πληρωμής των ομάδων, αν ο αγώνας δεν μεταδοθεί χωρίς να έχει εκείνη ευθύνη. Τέλος, «συμφωνείται ότι σε περίπτωση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος της Super League, καθώς και σε περίπτωση που κάποια ΠΑΕ αποβληθεί ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα για οποιοδήποτε λόγο, η σύμβαση λύνεται αυτοδικαίως και μόνη υποχρέωση της ΕΡΤ είναι η καταβολή του ανταλλάγματος που αναλογεί στους αγώνες της ΠΑΕ που έχουν μεταδοθεί από την ΕΡΤ, η δε ΠΑΕ υποχρεούται να επιστρέψει στην ΕΡΤ το τυχόν επιπλέον αντάλλαγμα που της έχει καταβληθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν».

 

 

Βασίλης Κουφόπουλος
Καλύπτω το ρεπορτάζ των ΜΜΕ από το 1993 και παράλληλα ασχολούμαι με την Αθήνα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.